Rezultat testiranja

Kako varne so lučke na jelki?

T.L./STA
8. 12. 2018, 11.13
Deli članek:

Rezultati testiranj kažejo, da je približno 80 odstotkov lučk v EU varnih.

Profimedia
Večina lučk je varnih.

Evropska komisija dobra dva tedna pred božičem objavila rezultate testiranja igrač in božičnih lučk. Skoraj 90 odstotkov testiranih igrač v EU ni pokazalo kemičnih tveganj, približno 80 odstotkov lučk pa je varnih, so sporočili v Bruslju.

Kot so ob tem še zapisali pri komisiji, si lahko organi v EU prek sistema hitrega obveščanja vsakodnevno izmenjajo opozorila in zagotovijo, da proizvodi, ki se prodajajo v EU, izpolnjujejo varnostne predpise in ne povzročajo tveganj za potrošnike.

"Vsi si želimo, da so prazniki za naše otroke in družino varni. V EU cenimo varnost potrošnikov, imamo enega najvišjih varnostnih standardov na svetu," je ob tem komentirala pristojna komisarka Vera Jourova. Kot je dodala, so zahvaljujoč sistemu hitrega obveščanja vsi proizvodi, ki niso varni, hitro odstranjeni s trga.

Evropska komisija je ob tej priložnosti opozorila tudi na pravice potrošnikov pri najemanju posojil ter možnost uporabe platforme za spletno reševanje sporov v primeru težav s kupljenimi izdelki ali neupoštevanju pravic s strani trgovcev.