Zapeljal v protestnike

Odločeno: 21-letnika so obsodili za umor z vozilom

T.L./STA
8. 12. 2018, 09.44
Posodobljeno: 8. 12. 2018, 09.53
Deli članek:

Fieldsu grozi najmanj 20 let zapora in največ dosmrtni zapor, ker tožilstvo smrtne kazni ne zahteva.

Reuters
James Alex Fields mlajši (levo).

Porota ameriške zvezne države Virginije je v petek 21-letnega Jamesa Alexa Fieldsa mlajšega spoznala krivega za naklepni umor, ker je lani avgusta v Charlottesvillu do smrti povozil udeleženko protestov proti neonacistom, rasistom in belim nacionalistom, ki so korakali v bran spomeniku poraženega generala iz državljanske vojne.

Fieldsu grozi najmanj 20 let zapora in največ dosmrtni zapor, ker tožilstvo smrtne kazni ne zahteva.

Obe skupini - rasisti in protestniki - so se 12. avgusta zapletli v pretep, policija pa je izvedla več aretacij. Fields se je z avtomobilom peljal mimo protestnikov in zapeljal vanje. Ubil je 32-letno Heather Heyer ter ranil več deset ljudi.

Na sodišču se je zagovarjal s silobranom, ker naj bi se počutil ogroženega, vendar porota tega ni sprejela, saj mu ni bilo potrebno zapeljati v množico. Razpoloženje v ZDA je podžgal tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je zatrdil, da so bili dobri in slabi ljudje na obeh straneh spopada.

Izenačenje neonacistov, ki so se predstavljali kot branilci zgodovinskih spomenikov, in protestnikov je sprožilo kritike večine Američanov in opogumilo rasiste in druge desničarske skrajneže po ZDA. Eden od njih je letos pošiljal pisemske bombe na naslove Trumpovih političnih nasprotnikov.