Helikopterska nesreča

Odkrili, kaj je privedlo do tragedije v Leicestru, a ostaja še ena uganka

S.R.
6. 12. 2018, 17.34
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 19.22
Deli članek:

Prvi izsledki preiskave, ki jo izvaja Britanska agencija za preiskave letalskih nesreč (AAIB), kažejo, da je na helikopterju, ki je strmoglavil v Leicestru, odpovedal sistem za krmiljenje rotorja.

Reuters
Kot običajno so vzleteli s stadiona.

Spomnimo, 27. oktobra je v bližini nogometnega stadiona v Leicestru strmoglavil helikopter, na krovu katerega so sedeli tajski lastnik nogometnega kluba Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha, člana njegovega osebja Nusara Suknamai in Kaveporn Punpare ter pilota Eric Swaffer in Izabela Roza Lechowicz, ki se je v plovilu sicer nahajala zgolj kot sopotnica. V tragediji je življenje izgubilo vseh pet oseb. Preiskovalci agencije AAIB so v poročilu pojasnili, da je pilot nadzor nad helikopterjem izgubil zaradi napake na mehanizmu za krmiljenje, poroča britanski BBC.

Profimedia
Prizor pred stadionom po tragediji, v kateri je življenje izgubil priljubljeni lastnik kluba.

Preiskovalci so med preiskavo kraja nesreče ugotovili, da se je mehanizem, ki stopalke v kabini povezuje z repnim rotorjem, nekako odpovedal, na enem od delov pa se je nabrala »večja količina črne masti.« Helikopter se je zato začel nenadzorovano obračati, dokler ni v bližini stadiona strmoglavil. Preiskovalci zdaj prednostno preiskujejo začetni vzrok za odpoved sistema in natančno zaporedje dogodkov, ki je privedlo do izgube nadzora nad repnim rotorjem.

Reuters
Prizor pred stadionom po tragediji, v kateri je življenje izgubil priljubljeni lastnik kluba.