Okrepitve

Višje plače so padle v vodo, koalicija bi zdaj dodaten kader

T.L./STA
6. 12. 2018, 14.55
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 14.57
Deli članek:

Med drugim tudi v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu potrebujejo "okrepitve"

STA
Želijo več državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih in vladnih službah.

Komaj je padla v vodo pobuda dela poslancev v državnem zboru, ki so ugotovili, da njihova plača ne vrednoti pravično njihovega delovnega vložka (kar v prevodu pomeni, da so si zaželeli višje plače), je tu že nova pobuda, ki pa ni ostala le na ravni neformalne razprave.

Poslanci koalicije so namreč v parlamentarni postopek vložili predloga sprememb zakona o vladi ter zakona o državni upravi, s katerima povečujejo število državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih in vladnih službah. Predlog pa je pričakovano že doživel tudi kritične odzive. 

Vodje nekaterih poslanskih skupin koalicije so danes pojasnili, da se je koalicija za povečanje števila državnih sekretarjev na nekaterih resorjih dogovorila že ob oblikovanju vlade. Med ministrstvi, ki da jih želijo na tak način strokovno okrepiti, izpostavljajo ministrstvo za zdravje, saj je zdravstvo ena od vladnih prioritet, težav pa veliko.

Mesta že usklajena

Kot je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade v izjavi novinarjem pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, je bila vloga poslanske skupine priprava omenjene zakonske podlage za povečanje števila državnih sekretarjev. Ta mesta pa so po njegovih navedbah usklajena, predlagala so jih ministrstva oz. koalicijski partnerji.

Na vprašanje, ali se mu zdi večje število državnih sekretarjev upravičeno na vseh resorjih, kot predlagajo, med drugim v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, je odgovoril, da se tako podrobno s tem zakonom ni ukvarjal.

Han s tremi ali štirimi več nima težav

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je spomnil na resorje, ki so zahtevni in potrebujejo določene ljudi za reševanje težav. Izpostavil je resor ministrstva za zdravje, kjer so po njegovih navedbah vsak dan težave, zato minister Samo Fakin potrebuje tudi strokoven kader.

Han je poudaril tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pod katerega med drugim sodi področje športa, ki je po njegovih ocenah zapostavljeno. "Če bodo trije ali štirje ljudje več in bodo nekaj dobrega naredili na teh resorjih, s tem nimam težav. Res pa je, da bi lahko to naredili takoj na začetku oblikovanja vlade. A ta vlada nima privilegija, da bi se lahko na hitro uskladila," je povedal.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše je organizacija državne uprave, tudi vlade, zelo pomembna. Ob tem ocenjuje, da racionalnosti ne smejo uvajati na odgovornih funkcijah, pač pa predvsem v številu uradnikov na določenem ministrstvu.

Vsak državni sekretar, ki uspešno opravi naloge, lahko po mnenju Jurše precej pozitivnega prinese za določeno ministrstvo, zato podpira predlog za povečanje število državnih sekretarjev. Dva ali trije več pa ne predstavljajo tako velikih stroškov za državo, še ugotavlja vodja poslancev DeSUS.

Veljavni zakon o državni upravi namreč določa, da ima posamezno ministrstvo lahko največ dva državna sekretarja, izjema je ministrstvo za finance, kjer so državni sekretarji lahko štirje.

Na ministrstvu za zdravje bi se po predlogu sprememb zakona število državnih sekretarjev povečalo z dva na štiri. Dodatnega državnega sekretarja bi dobilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bi tretji državni sekretar v prvi vrsti skrbel za področje športa. Tri državne sekretarje bi po novem imelo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

O državnih sekretarjih, ki jih imajo lahko ministri brez resorja, pa govori zakon o vladi. Veljavni zakon vsakemu ministru brez resorja dopušča po enega sekretarja, koalicijski poslanci pa bi število državnih sekretarjev v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko povečali na dva.