Izgredi po protestih

FOTO in VIDEO: Opustošenje: to so prvi posnetki notranjosti napadenega Slavoloka zmage

T.L.
3. 12. 2018, 08.55
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 12.06
Deli članek:

V soboto so se vandali znesli nad zunanjostjo in notranjostjo pariške znamenitosti in povzročili več sto tisoč evrov visoko škodo.

twitter
Uničenje v notranjosti Slavoloka zmage.

Po protestu rumenih jopičev, ki se je v Parizu hitro sprevrgel v izgrede, je pariška znamenitost Slavolok zmage, ki ga je dal leta 1806 zgraditi Napoleon, zelo poškodovana. Poročali smo, da je konec tedna znamenitost obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in si ogledal škodo. Ta je zelo visoka in po oceni Philippa Belavala, predsednika centra za nacionalne spomenike, znaša več sto tisoč evrov, lahko pa se povzpne tudi do milijona evrov. 

Spomenik so namreč vandali popisali z grafiti, uničena je tudi vsa informacijska oprema v notranjosti spomenika. Za javnost bo znamenitost ostala več dni zaprta. 

Prišlo je do kraj v razstavih prostorih, trgovinah in tudi toaletnih prostorih. Uničena je maketa iz tridesetih let 20. stoletja, ki je bila razstavljena v salonu Attique, doprsnemu kipu Napoleona so odrobili glavo, je med drugim povedal Belaval, ki je fotografije uničenja objavil na twitterju.

Policija do storilcev s pomočjo DNK vzorcev

Policija je začela s preiskavo in v iskanju oseb, ki so vstopile v notranjost spomenika z namenom, da bi ga uničile, vzela vzorce DNK.

Proteste so za spopad s pripadniki varnostnih sil izkoristile skupine s skrajne levice in desnice, je v nedeljo dejal načelnik pariške policije Michel Delpuech

Med 378 osebami, ki so končale v priporu, je 33 mladoletnikov, je dejal pariški tožilec Remy Heitz in dodal, da še nikoli doslej število priprtih ni bilo tako visoko.  "Med provokatorji so bili tudi mladi ljudje, ki so okoliščine izkoristili za kraje," je dejal tožilec in napovedal sodne procese za vse vpletene.