Večkrat preštevali

Tesen rezultat v Šmarjeških Toplicah: čakajo na dve glasovnici po pošti

T.L., G.G./STA
3. 12. 2018, 08.31
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 10.32
Deli članek:

V Dolenjskih Toplicah, Žužemberku in Šentrupertu nov, v Šentjerneju novi stari župan, v Šmarjeških Toplicah še čakajo na izid.

Radio Krka
Kdo bo zmagal v Šmarjeških Toplicah? Bernardka Krnc ali Marjan Hribar?

Po neuradnih podatkih drugega volilnega kroga bodo dolenjske občine Dolenjske Toplice, Žužemberk in Šentrupert v novem mandatu vodili novi župani, Franc Vovk, Jože Papež in Andrej Martin Kostelec. V Šentjerneju bo občino vodil novi stari župan Radko Luzar, v Šmarjeških Toplicah naj bi o tesnem izidu odločili glasovnici, ki sta prispeli po pošti.

Dva glasova prednosti

V Šmarjeških Toplicah, kjer se tehtnica na županskih volitvah nagiba v prid Marjana Hribarja, ki po podatkih volilne komisije vodi pred tekmico in dolgoletno županjo Bernardko Krnc za vsega dva glasova, namreč tekma še ni odločena, saj naj bi opoldne prešteli še dve glasovnici, ki sta prispeli po pošti.

Sicer pa je Hribar, kandidat s podpisi volivcev po trenutnih neuradnih delnih izidih volilne komisije prejel 1016 glasov oz. 50,05 odstotka, njegova protikandidatka Krnčeva pa dva glasova manj oz. 49,95 odstotka. Volilna udeležba je bila 75,88 odstotna.

Preštevanje glasovnic so po poročanju radia prav zaradi tesnega izida v nedeljo večkrat ponovili. Pojavljajo se govorice, da naj bi v imenu opravilno nesposobnih glasovali drugi, kar pomeni, da bi se vse skupaj utegnilo še precej zaplesti. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila sicer tesna že v prvem krogu, saj je dobil le 26 glasov več od nje.

Vovk se vrača po osmih letih

V Dolenjskih Toplicah bo občino vodil kandidat s podpisi volivcev Franc Vovk, ki se po osmih letih vrača na župansko mesto, saj je pred tem topliško občino vodil tri zaporedne mandate. Volk je po neuradnih podatkih zbral 61,16 odstotka glasov, njegov tekmec, kandidat s podpisi volivcev Jože Muhič, ki je občino vodil zadnja dva mandata, pa 38,84 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 63,12 odstotna.

V Žužemberku zmaga kandidatu NSi

V Žužemberku je dolgoletnega župana in kandidata s podpisi volivcev Jožeta Škufco, ki je občino vodil od ustanovitve leta 1998 in je v drugem krogu po neuradnih podatkih zbral 43 odstotkov glasov, s 57 odstotki glasov premagal kandidat NSi Jože Papež. Volilna udeležba je bila 68,86 odstotna.

Gole naj bi izgubil

V Šentrupertu na Dolenjskem je dolgoletnega župana in kandidata s podpisi volivce Ruperta Goleta, ki je pri potegovanju za četrti zaporedni mandat v drugem krogu po neuradnih podatkih zbral 46,45 odstotka glasov, premagal kandidat SDS Andrej Martin Kostelec, ki je zbral 53,55 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 71,71 odstotna.

Luzar nadaljuje z županovanjem

V Šentjerneju bo županovanje nadaljeval kandidat s podpisi volivcev Radko Luzar, ki je po prvem županskem mandatu z 68,46 odstotka zbranih glasov porazil kandidata DeSUS Franca Hudoklina. Ta je dobil 31,54 odsotna glasov. Volilna udeležba je bila 65,24 odstotna. Luzar in Hudoklin, ki je pred tem šentjernejsko občino vodil pet zaporednih županskih mandatov, sta se sicer za to župansko mesto pomerila že na lokalnih volitvah leta 2014.

Novega starega župana bodo imeli tudi v Brežicah, kjer je Ivan Molan, ki se je za nov županski mandat potegoval po treh in pol mandatih, kandidiral pa je s podpisi volivcev in podporo SDS, NSi, SLS ter Stranke za razvoj občin in krajev, po neuradnih podatkih v drugem krogu zbral 54,55 odstotka glasov.

Njegov tekmec, poslanec in kandidat SMC Igor Zorčič, ki so ga v drugem krogu podprli preostali tekmeci prvega kroga ter stranki SD in Levica, pa je zbral 45,45 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 50,80 odsotna.

Nov župan v Črnomlju

Novega župana bodo dobili še v Črnomlju. Tam bo občino prihodnja štiri leta vodil kandidat s podpisi volivcev Andrej Kavšek, ki so mu volivci v drugem krogu županskih volitev po neuradnih izidih namenili 72,9 odstotka glasov, njegovi tekmici in kandidatki SDS s podporo NSi Maji Kocjan pa 27,10 odstotka glasov. V črnomaljski občini je na volišča prišlo 49,33 odstotka volilnih upravičencev.