O provokacijah

Putin o uradnem Kijevu: Če bi za zajtrk zahtevali dojenčke, bi jim jih verjetno postregli

J.P./STA
28. 11. 2018, 14.22
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 14.38
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes incident z ladjami ukrajinske mornarice v Kerški ožini označil za provokacijo, ki so jo spodbudile ukrajinske oblasti pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini prihodnje leto.

Profimedia
Vladimir Putin je danes v Moskvi incident označil za provokacijo pred volitvami.

"Kar se tiče incidenta na Črnem morju. To je zagotovo provokacija, ki jo je pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini marca prihodnje leto zakrivila trenutna vlada s predsednikom na čelu," je dejal Putin v Moskvi in nadaljeval: "Oblasti v Kijevu danes s precejšnjim uspehom prodajajo proti ruske poglede. Drugega nimajo za početi. Če bi za zajtrk zahtevali dojenčke, bi jim jih verjetno postregli. Rekli bi: 'Zakaj pa ne, saj so lačni, kaj lahko naredimo glede tega?' To je kratkovidna politika, ki ne more imeti dobrih rezultatov. Zato je ukrajinsko vodstvo samozadovoljno in nima nobene spodbude za normalno politično delo v svoji državi in za prizadevanje za normalno ekonomsko politiko."

Kot je pojasnil, je ožino v septembru že prečkala podobna flota ukrajinskih ladij, a so se takrat popolnoma držali vseh dogovorov.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so tako kot septembra plovbo prijavili tudi tokrat.

Bruselj pozval k izpustitvi in vrnitvi

Evropska komisija je medtem danes pozvala Rusijo, naj omogoči svobodno plovbo skozi Kerško ožino. Najnovejše zaostritve med Rusijo in Ukrajino pa so po njihovi oceni nesprejemljive, je dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

V Bruslju so tudi pozvali k izpustitvi ukrajinskih vojakov, ki jih zadržuje Rusija in vrnitev ukrajinskih ladij.

Ob tem je ponovil stališče EU, da ne nameravajo priznati ruske priključitve polotoka Krim.

Kršitev meja

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja danes razglasila vojno stanje.