Izredne razmere

VIDEO: Putin na mejo poslal okrepitve, Porošenko opozarja: To ni otroška igra

T.L.
28. 11. 2018, 10.55
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 13.48
Deli članek:

Ukrajini grozi totalna vojna z Rusko federacijo, opozarja ukrajinski predsednik, medtem pa Putin na mejo pošilja okrepitve.

Reuters
Tako so pospremili priprtega ukrajinskega mornarja na sodišče.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je opozoril na nevarnost totalne vojne z Rusijo, ki je, kot je dodal, zelo povečala vojaško prisotnost na mediji. S tem pa je tudi se večja politična napetost med državama.

"Ne želim, da kdorkoli pomisli, da je to otroška igra. Ukrajini grozi totalna vojna z Rusko federacijo", je v torek opozoril Porošenko na televizijskih mrežah. Po njegovih besedah se je število oklepnikov v ruskih vojaških bazah ob meji "potrojilo", številno vojaških enot pa "drastično povečalo". Predsednik je še obvestil javnost o povečanju števila ruskih vojaških plovil v Azovskem morju in na Krimu.

V Ukrajini od danes za deset regij prvič v zgodovini neodvisne države velja vojno stanje, kar pomeni razširjena pooblastila vojski in okrnjene pravice prebivalcev.  

Rusija bo na aneksiranem Krimu kmalu namestila napredni raketni obrambni sistem S-400, je danes sporočil vojaški vir. Sistem namerava Moskva namestiti do konca leta, pridružil se bo trem na polotoku že nameščenim sistemom S-400, poročila povzema STA. Kot je povedal polkovnik ruske vojske Vadim Astafijev, bo novi protiletalski sistem kmalu prevzel bojne naloge za zaščito Ruske federacije. Sistem so po njegovih besedah že uspešno preizkusili in je sedaj pripravljen na namestitev. S-400 je najnaprednejši ruski protiletalski in raketni sistem. Viri v ruski obveščevalni službi so že septembra povedali, da bo Moskva četrti sistem S-400 na Krimu namestila blizu mesta Džankoj, ki je nedaleč od ozemlja pod nadzorom Ukrajine.

Kremlin pričakuje srečanje Trumpa in Putina

Potem ko je zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino ameriški predsednik Donald Trump za ameriški Washington Post napovedal možnost odpovedi srečanja z Vladimirjem Putinom, ki je bil napovedan ob robu vrha G20 v Argentini, pa v Kremlju verjamejo, da temu ne bo tako. o poročanju agencije Asocciated Press so namreč iz Kremlja sporočili, da se bo srečanje med voditeljema odvilo po prvotnem načrtu. Dmitri Peskov je danes namreč novinarjem dejal, da Rusija ni prejela drugačnih informacij s strani ameriških partnerjev.