Spremembe

Družine, prvo višje izplačilo nadomestila v februarju 2019. To pa ni edina novost

J.P.
28. 11. 2018, 12.41
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 14.24
Deli članek:

S 1. januarjem 2019 začne veljati novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih.

Profimedia

Spremembe že vplivajo na oddajanje vlog v mesecu decembru, so opozorili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

"Novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da o podaljšanju pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila odloča center za socialno delo po uradni dolžnosti. Če upravičencu, katera od navedenih pravic izteče decembra 2018 in kasneje, za podaljšanje priznanja pravice več ne vlaga vloge, saj bo o podaljšanju odločil center za socialno delo po uradni dolžnosti," so zapisali. Če oseba prvič vlaga vlogo za priznanje pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila, mora vložiti vlogo na predpisanem obrazcu (papirna ali elektronska vloga), mora prav tako ves čas prejemanja pravice sporočati spremembe, ki vplivajo na upravičenje do pravice. 

Primer: osebi izteče pravica do denarne socialne pomoči in otroškega dodatka s 31. decembrom 2018:
O podaljšanju pravice do otroškega dodatka bo odločal center za socialno delo po uradni dolžnosti - oseba ne vlaga vloge za podaljšanje pravice do otroškega dodatka. Če želi oseba od 1. januarja 2019 dalje še nadalje prejemati denarno socialno pomoč, mora vložiti vlogo za podaljšanje pravice do denarne socialne pomoči najkasneje do 31. decembra 2018.

Novela ne vpliva na uveljavljanje ostalih pravic iz javnih sredstev: denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, subvencijo najemnine, oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev in prispevka plačila k družinskemu pomočniku. To pomeni, da mora oseba v mesecu decembru 2018 vložiti vlogo:

- če prvič uveljavlja pravico s 1. januarjem 2019, 
- če želi podaljšanje priznanja pravice, ker je pravica iztekla 31. decembra 2018 ali
- če mora sporočiti spremembo med trajanjem priznane pravice.

Po 1. januarju vstopi v veljavo novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ohranja osnovni znesek minimalnega dohodka v višini 392,75 evra. Osebe, ki so upravičene do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka in imajo pravico priznano do 31. decembra 2018, ter želijo še naprej prejemati denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, morajo do 31. decembra 2018 vložiti vlogo za podaljšanje priznanja pravice do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. 

- Očetovsko in starševsko nadomestilo bo znašalo 100 odstotkov osnove (doslej 90 odstotkov),
- materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko nadomestilo pa omejeno na 2,5 kratnik povprečne plače (prej 2-kratnik),
- dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine, ne glede na materialni položaj družine (prej cenzus),
- do državne štipendije bodo upravičene dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 EUR neto povprečno na družinskega člana (do sedaj je bil cenzus 576,89 EUR).

Za osebe, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali/in varstvenega dodatka, in so pravico pridobili pred 1. junijem 2018 na podlagi osnovnega zneska minimalnega dohodka 297,53 evra, bo center za socialno delo po uradni dolžnosti izvedel preračun priznane pravice upoštevaje nov osnovni znesek minimalnega dohodka, to je 392,75 evra. Nova pravica bo priznana s 1. januarjem 2019.

Osebe, ki so po 1. junijem 2018 pridobile denarno socialno pomoč ali/in varstveni dodatek, in jim je pravica priznana tudi po 1. januarju 2019, v izreku odločbe pa imajo navedeno, da jim bo za obdobje po 1. januarju 2019 izdana dopolnilna odločba, se le-ta ne bo izdala, temveč se jim bo po 1. januarju 2019 pa do izteka pravice izplačeval enak znesek denarne socialne pomoči ali/in varstvenega dodatka kot je bil določen z odločbo do 31. decembra 2018. Upravičenci bodo o navedenem obveščeni z obvestilom.

Tudi s 1. 1. 2019

Vsem, ki bodo imeli na dan 1. januarja 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila v višini 90 odstotkov osnove oziroma z zgornjo omejitvijo, bo po uradni dolžnosti izdana nova odločba. V novi odločbi bo od 1. januarja 2019 odločeno o nadomestilu v višini 100-odstotne osnove, brez zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu in z zgornjo omejitvijo 2,5 kratnik povprečne plače pri očetovskem in starševskem nadomestilu. Posebne vloge tako ni potrebno vlagati. Prvo višje izplačilo nadomestila bo tako v februarju 2019 za januar 2019.

Opozorilo: Centri za socialno delo o upravičenosti do štipendije ne bodo odločali po uradni dolžnosti, ampak samo na podlagi vloge!

V letu 2019 dodatek za veliko družino ne bo več odvisen od materialnega položaja družine (brez cenzusa) in so do njega upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki, pod pogojem da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2018 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. kar pomeni, da jim ni treba vlagati posebne vloge. Vsi ostali morajo za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019. Do dodatka za velike družine bo po novem upravičenih približno 4000 družin več.

Do državne štipendije bodo od 1. 1. 2019 dalje upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evra. Do sedaj je cenzus za pridobitev državne štipendije znašal 576,89 evra, zaradi odprave varčevalnih ukrepov in posledično sprostitve celotnega zadnjega dohodkovnega razreda pa bodo do štipendije upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evra. Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence. Do državne štipendije bo tako upravičenih okoli 8500 dijakov oziroma študentov več.

Vlagatelji lahko vlagajo vloge na pristojni center za socialno delo od 1. decembra 2018 dalje. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, kakor tudi vlagatelji, ki jim državna štipendija v šolskem / študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa.

Od 1. decembra 2018 ni sprememb v postopkih priznavanja pravice do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, subvencije najemnine, pravice do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da mora oseba:

- vložiti vlogo, ko prvič uveljavlja pravico,
- vložiti vlogo za podaljšanje priznane pravice,
- sporočiti spremembo v času trajanja pravice.

Delo centrov za socialno delo

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poudarjajo, da navedbe Društva socialnih delavcev, ki so bila objavljena v nekaterih medijih in se nanašajo na delo CSDjev, ne držijo. Ne držijo navedbe, da centri za socialno delo glede nekaterih sprememb, ki se uvajajo z novim letom, niso prejeli jasnih navodil. Centri za socialno delo so s strani ministrstva prejeli vse potrebne informacije in pojasnila in so dolžni o tem seznanjati tudi stranke.

S 1. decembrom 2018 za podaljšanje pravice do otroškega dodatka, državne štipendije, znižanega plačila vrtca ter subvencije malice in kosila upravičencem ne bo treba vlagati vlog za podaljšanje navedenih pravic, saj bo to naredil CSD po uradni dolžnosti.

"V informacijskem sistemu bodo v začetku decembra 2018 že pripravljene vloge za upravičence, ki jim pravica do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca izteče z 31. decembrom 2018. Teh upravičencev je okoli 30.000. To pomeni, da bodo centri za socialno delo za navedene upravičence po uradni dolžnosti odločili o nadaljnjem upravičenju do otroškega dodatka oziroma znižanju plačila vrtca. Če oseba prvič vlaga vlogo za priznanje pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila, mora vložiti vlogo na predpisanem obrazcu (papirna ali elektronska vloga), prav tako mora oseba veš čas prejemanja pravice sporočati spremembe, ki vplivajo na upravičenje do pravice," so še zapisali na ministrstvu.