Grozote vojne

Hirajo vsem na očeh: od lahkote umrlo že več kot 80.000 otrok

S.R.
21. 11. 2018, 19.18
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 19.28
Deli članek:

Odkar se je v državljansko vojno v Jemnu leta 2015 vmešala Savdska Arabija, naj bi v državi zaradi lakote umrlo že približno 85.000 otrok, je danes sporočila neprofitna organizacija.

Reuters
Dramatične razmere v Jemnu.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije se je v državljansko vojno v Jemnu vključila marca 2015, da bi tako na prestol v Sani vrnila vlado, ki so jo leto pred tem strmoglavili Hutiji. Savdijci so še isto leto uspešno zavzeli pristaniško mesto Aden, a so razen velikega števila žrtev, tako vojaških kot civilnih, razmere vse od takrat na mrtvi točki, Savdijci pa se borijo predvsem za nadzor nad pomembnim pristaniškim mestom Hodeida, s čimer želijo oslabiti Hutije. 

Reuters
Dramatične razmere v Jemnu.

V luči današnjega obiska posebnega odposlanca Združenih narodov Martina Griffithsa, ki si v Jemnu prizadeva za začetek mirovnih pogovorov, je z dramatičnim podatkom postregla neprofitna organizacija Save the Children, kjer ocenjujejo, da je od leta 2015 v državi zaradi lakote umrlo že približno 85.000 otrok, mlajših od pet let, poroča tiskovna agencija Reuters. Medtem ko si zahodne države prizadevajo za prekinitev ognja, dosego mirovnega sporazuma in konec enega najbolj krvavih konfliktov danes, ki je povzročil trenutno bržkone najhujšo humanitarno krizo na svetu, se v Jemnu nadaljujejo srditi spopadi, čeprav je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije prejšnji teden razglasila, da bo vojaške operacije začasno ustavila. Le nekaj dni pozneje so začasno ustavitev raketnih napadov in napadov z droni razglasili Hutiji, a žrtve v Jemnu vztrajno rastejo. Po nekaterih ocenah naj bi danes tam na robu preživetja živelo približno 8,4 milijona ljudi.