Kot bi glavo položila pod giljotino

VIDEO: Lila po posredovanju soproga čudežno preživela obglavljenje

R.T.
21. 11. 2018, 17.02
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 17.09
Deli članek:

V grozljivi nesreči je skoraj ostala brez glave. Njeno okrevanje je naravnost neverjetno.

Mary Free Bed Rehabilitation Hospital
Življenje ji je rešil soprog.

Lili DeLine iz mesta Cedar Springs v ameriški zvezni državi Michigan se je 16. avgusta življenje obrnilo na glavo. V bližini svojega doma je doživela grozljivo prometno nesrečo, po kateri je od avtomobila ostal le še kup zmečkane pločevine, Lila pa jo je odnesla s hudimi poškodbami vratu in hrbtenice. Življenje ji je bržkone rešil soprog Ben, ki je nesrečo videl na lastne oči in ji tudi prvi priskočil na pomoč.

Lila si je v nesreči dobesedno zlomila vrat, glavo pa ji je na trupu držalo le še mišičevje in ostalo tkivo. Kot je pojasnila njena fizioterapevtka Kristy Simpson, je bila »notranje obglavljena, njena lobanja se je ločila od hrbtenice.« Ko so jo zdravniki sprejeli v bolnišnico, je z njimi lahko komunicirala le s premiki oči. »Med možgani in lobanjo je močno krvavela, a je bila najhujša poškodba pravzaprav dislokacija glave,« pa je dejal zdravnik Gary Mikula. Ključno, da je preživela, je bilo po navedbah zdravnikov dejstvo, da ji je soprog pravočasno podržal glavo, da je lahko še naprej dihala. Lila danes že lahko sama vstane, se premika in poskrbi tudi za gibalne vaje.

Mary Free Bed Rehabilitation Hospital
Premikala je lahko le oči.

Kot je nedavno pojasnila sama, še vedno pogosto sede in pomisli, da je njena glava na trup dejansko privita z vijaki in da je to vse, kar jo drži skupaj. »Samo to, da so jo živo pripeljali do nas, je čudež. Ob takšni poškodbi jih večina ne zapusti kraja nesreče,« pa je njeno življenjsko nevarno poškodbo opisal kirurg v bolnišnici Spectrum Health Butterworth Charles Gibson, ki je poškodbo primerjal z »učinkom giljotine.« »Mislila sem si, da bom preostanek življenja preživela v plenicah in priključena na aparate ter da ne bom mogla komunicirati,« pravi Lila.