"Neposredno sovražno dejanje"

Na Balkanu divja trgovinska vojna, Priština z zadnjo potezo razbesnela sosede

S.R./STA
21. 11. 2018, 17.33
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 17.37
Deli članek:

Trgovinska vojna med Srbijo in Kosovom, ki se je začela z uvedbo kosovskih carin na blago iz Srbije ter BiH, se zaostruje.

Profimedia
Kosovski premier Ramush Haradinaj.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Kosovo je danes zvišalo carine na blago iz teh dveh držav na sto odstotkov, kot so pojasnili zaradi zaščite kosovskih državljanov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zato za popoldne sklical sejo sveta za nacionalno varnost. 

Kosovski premier Ramush Haradinaj je dejal, da bo zvišanje carin z desetih na sto odstotkov začelo veljati takoj. Kosovski minister za trgovino Endrit Shala pa je v utemeljitvi odločitve dejal, da Srbija in BiH na regionalnem trgu Kosova še vedno ne obravnavata enakopravno, poroča spletni portal Balkaninsight nevladne medijske organizacije BIRN. 

"Agresivna kampanja proti Kosovu" 

Tiskovni predstavnik kosovskega ministrstva za trgovino in industrijo Elhami Ismaili je za BIRN pojasnil, da želi Priština ohraniti višje carine, ker Srbija in BiH škodita pobudam Kosova za članstvo v mednarodnih mehanizmih. "Ti dve državi povzročata Kosovu politično in gospodarsko škodo in celo ogrožata njeno državnost," je izpostavil. 

Namestnik kosovskega premierja Enver Hoxhaj pa je danes na Twitterju pojasnil, da se je Priština za zvišanje carin odločila zaradi "agresivne kampanje Srbije proti Kosovu" na mednarodni ravni. Beograd pa je obtožil, da spodkopava proces normalizacije odnosov. "Da bi zaščitili življenjsko pomembne interese, se je kosovska vlada danes odločila carine zvišati na sto odstotkov," je še zapisal. Pred tem je kosovski minister za trgovino Shala v torek sporočil, da je Kosovo prepovedalo uvoz blaga iz Srbije z oznako "Kosovo in Metohija", "Kosovo UNMIK" ali "Kosovo resolucija (ZN) 1244".

Interpol

Priština je nove trgovinske ukrepe proti Beogradu in Sarajevu uvedla po tem, ko je Kosovu v torek spodletel že tretji poskus včlanitve v mednarodno policijsko organizacijo Interpol. Na nobenem od dveh glasovanj v okviru generalne skupščine Interpola v Dubaju Kosovo ni dobilo potrebne dvotretjinske večine. V Prištini krivdo za to pripisujejo Beogradu, ki je članstvu vseskozi odločno nasprotoval. 

Zunanji minister BiH Igor Crnadak je za portal klix.ba odločitev Kosova označil za nesmiselno in revanšistično, posledico tega, da v torek Kosovo ni bilo sprejeto v Interpol. Ocenil je, da BiH tega "neposrednega sovražnega dejanja" ni zaslužila, saj je z glasovanjem proti ravnala načelno. Tako kot že leta namreč glasujejo za članstvo Kosova v tistih organizacijah, ki so določene v dialogu Beograda in Prištine in drugih, s katerimi soglaša Beograd. Sedaj najprej pričakuje odgovor Evropske unije, pa tudi v regiji, šele nato pa se bodo odločili o morebitnih ukrepih. 

Bo ukrepala EU?

Srbski predsednik Vučić je zaradi najnovejših ukrepov Prištine za popoldne sklical sejo sveta za nacionalno varnost in izredne sestanke z več veleposlaniki, med drugim Kitajske, Rusije in EU ter peterice, v kateri so ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, so potrdili v uradu srbskega predsednika.

Kosovska vlada je s carinskimi ukrepi proti Srbiji in BiH začela 6. novembra. Tedaj je uvedla desetodstotne carine na vse proizvode iz Srbije in BiH zaradi njunega negativnega odnosa do Kosova. Ne Srbija niti BiH sicer ne priznavata kosovske države.

Zaradi tega zvišanja carin se je že znatno zmanjšal izvoz srbskega blaga na Kosovo. Po besedah srbskega ministra za trgovino Rasima Ljajića je upadel za 40 odstotkov, po navedbah kosovskih oblasti pa se je celo prepolovil. Prepolovil se je tudi uvoz iz BiH. Lani je Srbija na Kosovo izvozila za okoli 400 milijonov evrov blaga, uvozila pa za okoli 40 milijonov evrov. 

Evropska unija je sicer že ob uvedbi desetodstotnih carin od Prištine zahtevala umik ukrepa. Opozorila jo je, da je v nasprotju z načeli sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU ter da pomeni kršitev kosovskih obveznosti v Cefti.