Dva opomina, nato rdeč karton

"Princ teme" zasenčil današnjo razpravo o dogovoru ZN o migracijah

S.R./STA
21. 11. 2018, 18.21
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 18.41
Deli članek:

V poslanski skupini SMC menijo, da je ukrep, ki ga je na današnji seji DZ poslancu Janiju Möderndorferju izrekel podpredsednik DZ Jože Tanko, nesorazmeren in prehiter.

Bobo
Tanko pravi, da je ravnal korektno in v skladu s poslovnikom.

V SMC vztrajajo pri tem, da pri Möderndorferju kršitve ni bilo. "Najprej je bil izrečen prvi in zatem drugi opomin, medtem ko poslanec vmes ni imel besede. To je poseg v svobodo govora in v pravico poslanca," je pojasnila namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga

Napovedala je, da se bo SMC pritožila na komisijo za poslovnik in zahtevala ukrepanje, tako zaradi odvzema besede poslancu ter ukrepa odstranitve s seje. Med možnostmi pa je tudi razmislek o predlogu za razrešitev podpredsednika DZ Jožeta Tanka iz vrst SDS. 

Nesprejemljivo in nekorektno

Po Tankovem mnenju je politično nesprejemljivo in nekorektno, da koalicija predlaga razrešitev podpredsednika DZ iz vrst največje opozicijske stranke. "Menim, da nisem naredil nič neetičnega, nič neposlovniškega ali neustavnega. Uporabil sem instrumente, ki so v takih primerih predvideni. Če legalno vodenje seje DZ ocenjujejo kot neprimerno, se sprašujem, zakaj imamo sploh pravila v DZ," je dejal. 

Med daljšo prekinitvijo seje so glede tega razpravljali vodje poslanskih skupin. Zatem je vodenje seje prevzel predsednik DZ Dejan Židan, ki je preklical ukrep odstranitve poslanca s seje. Dogovorili so se, da Möderndorfer dobi besedo kot zadnji razpravljavec.

Tanko je sicer pojasnil, da je poslanec SMC kakšno uro in pol pred tem, ko je sam prevzel vodenje seje DZ, zahteval od predsedujoče, da tiste poslance, ki uporabljajo zaničujoče besede, prekine in opozori. "Ko je on govoril o Princu teme, sem jaz le citiral tisto, kar je on zahteval od drugih, ter ga pozval k opravičilu," je povedal. 

Ker je poslanec SMC nadaljeval, mu je najprej izrekel en opomin in po opozorilu še drugega, zatem pa mu odvzel besedo. Ker Möderndorfer opozoril ni upošteval, mu je izklopil mikrofon in zaradi burnih reakcij izrekel še ukrep odstranitve s seje, je pojasnil Tanko. Po njegovih navedbah mora namreč predsedujoči zagotoviti red pri delu DZ in to je, kot pravi, storil z vso odgovornostjo. Dodal je, da predsedujoči med sejo razlaga poslovnik, če se kdo z odločitvijo ne strinja, pa se lahko obrne na komisijo za poslovnik.

"Žaljive, ponižujoče in omalovažujoče navedbe, ki deskriditirajo integriteto poslanca, sodijo v kategorijo neprimernega govora. Kot predsedujoči sem dolžan ukrepati," je poudaril Tanko. Medtem pa Sluga meni, da imenovanje "Princ teme" ni nikakršna žalitev. Spomnila je, da je izraz uporabljal že nekdanji predsednik Janez Drnovšek.

Na današnji seji sicer poslanci razpravljajo o dogovoru ZN o migracijah.