Pestro

FOTO: Kaotično: od snega, orkanskega vetra do nadpovprečno visokih temperatur

T.L.
20. 11. 2018, 12.20
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 14.41
Deli članek:

Vreme je te dni zelo pestro, in to ne le v Sloveniji. Na sosednjem Hrvaškem imajo vse: od snega, padavin, poplav in orkanske burje do nadpovprečno visokih temperatur.

Profimedia
Priča smo pestremu vremenskemu dogajanju.

Po temperaturno nadpovprečno toplem novembru smo precej hitro padli v pravo zimo. Po delih Slovenije se sneg že lepo prijemlje podlage, o težavah, ki jih povzroča sneženje, pa poročajo tudi iz drugih držav.

Ponekod je zapadlo že precej snega

Iz sosednje Hrvaške poročajo o težavah, ki jih povzroča vreme. In to ne velja samo za sneg, ki pada v Primorju, Gorskem kotarju, Liki, Slavoniji in osrednjem ter severozahodnem delu Hrvaške. Za Gorski kotar in Liko velja rdeči alarm zaradi možnosti poledice in večje količine zapadlega snega, za preostali del države pa velja oranžni alarm zaradi snega, poledice in ledenega dežja.

Poplavljena Makarska

Za jadranski del velja opozorilo pred obilnimi padavinami in orkanske burje ter vetra jugo. Ponoči je obilno deževje zajelo predel med otokoma Hvar in Korčula, nato pa so se padavine razširile nad preostale dele Dalmacije. In če so na severnem delu Jadrana temperature nizke, pa je prišlo do hitre otoplitve v Dalmaciji, kjer so v primerjavi z včerajšnjih dnem temperature višje tudi za 11 stopinj Celzija. Jugo udarja z močjo do 100 kilometrov na uro, pod Velebitom pa burja z orkanskimi udari, ki dosega 140 kilometrov na uro. 

O poplavah zaradi obilnih padavin poročajo s področja Makarske. Zgodaj zjutraj so gasilci črpali vodo iz približno 30 objektov po mestu. 

Pestro vreme
O obilnem sneženju poročajo iz območja Mediterana in severozahodnega Balkana, medtem ko so temperature danes višje na Islandiji, večjemu delu Skandinavije in na severozahodu Rusije.
Za sredo pa se obetajo za 15 stopinj Celzija višje temperature od povprečja nad Grenlandijo, po drugi strani pa bodo nad Britanskim otočjem, Irsko in Francijo temperature nižje od povprečja, na Balkanski polotok in vzhodno Evropo pa se vračajo višje temperature, napovedujejo na portalu Severe weather. Osrednjemu delu Italije in severozahodu balkanskega polotoka grozi obilno deževje, ki bo stopilo večino novozapadlega snega.

Težave na cestah

Zimski vremenski pogoji so ohromili promet na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Črni gori. Zaradi vetra je samo za osebne avtomobile odprta avtocesta Reka - Zagreb med odcepoma Kikovica in Delnice, podatke hrvaškega avtokluba (Hak) povzema STA. Tudi v BiH in Črni gori svetujejo previdno vožnjo zaradi snega in ledu na cestah.

Hak navaja, da zaradi vetra in snega ni cestne povezave med notranjostjo države ter Primorjem in hrvaško Istro za tovornjake in vlačilce s priklopniki. So pa avtocesto med Zagrebom in Splitom za ves promet odprli nekaj po pol osmi uri zjutraj.

Prometne omejitve za avtobuse, vozila s kamp prikolicami in motocikli veljajo tudi na mostu na otok Krk ter na več državnih in lokalnih cestah v hrvaškem Primorju. Sneži v večjem delu notranjosti Hrvaške, zimske razmere pa so na večini cest v Gorskem Kotarju in Liki.

Iz avto-moto zveze BiH opozarjajo na sneg in led na cestiščih, posebej v zahodnem delu države. Voznikom svetujejo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje pogojem na cestah, poroča STA.

Za osrednjo in južno Črno goro so danes zaradi vremena razglasili rdeči alarm. Na severu Črne gore je snežilo že v ponedeljek. V Kolašinu so namerili sedem centimetrov snega.