Ugrabitev

Preiskovalec prepričan, da ima nekdo Maddie v svoji kleti

J.P.
20. 11. 2018, 12.21
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 12.26
Deli članek:

Čeprav je iz portugalskega kraja Praia da Luz izginila maja 2007, je morda še živa.

Profimedia
Kate in Gerry McCann jo še vedno iščeta.

Včeraj je odjeknila vest, da vse le ni tako brezupno, kot se morda zdi. Preiskovalci, ki iščejo Madeleine McCann, imajo dve obetavni sledi, a informacij ne delijo. Bojijo se namreč, da bi se storilci potuhnili.

V krempljih pedofilov

Upokojeni detektiv David Edgar, ki je tri leta iskal hčerko Gerryja in Kate McCann, je prepričan, da bi Maddie lahko še bila živa, ujeta v »podzemni ječi«, kot je dejal. Je eden tistih, ki sumijo, da je takrat triletno dekletce ugrabila pedofilska tolpa. Dejal je še, da bi se lahko kadarkoli pojavila. »Prepričan sem, da se je storilec nekomu zaupal. Običajno se. Zelo redko je, da se ne, četudi traja več let. Čeprav se bližamo 12. obletnici, kar je veliko časa, vseeno mislim, da bi še lahko bila živa in da nekdo ščiti njene ugrabitelje. Nekdo ve, kaj se je zgodilo. Čas je, da o tem spregovorijo. Morda so že, pa policisti čakajo na priznanje. Se zgodi,« je dejal Edgar in nadaljeval: »Lahko bi bila kjerkoli na svetu, a nekaj mi pravi, da je še vedno na Portugalskem. Le malo verjetno se zdi, da bi jo lahko pretihotapili iz države, ne da bi jo kdo opazil. Dokler ne najdejo trupla, obstaja upanje. Vsi upamo na pozitiven izid, Kate in Gerry pa ne bosta obupala, tudi če zmanjka denarja. Upam, da dobita odgovor, na katerega že tako dolgo čakata.«

Profimedia
Maddie je iz kraja Praia da Luz izginila 3. maja leta 2007.

Upokojeni detektiv je primer deklice, ki bi danes štela 15 let, primerjal s tistem Jaycee Lee Dugard, ki je »vstala od mrtvih«. Junija leta 1991 je bila ugrabljena v mestu Tahoe v Kaliforniji, ko je bila na poti v šolo. Imela je 11 let. 18 let pozneje je bila najdena živa.

Do pomladi

Britansko notranje ministrstvo je prejšnji teden preiskavi namenilo dodatnih 150.000 funtov (približno 166.000 evrov), kar naj bi bilo dovolj do pomladi. Do sedaj so za preiskavo dali 11,75 milijona britanskih funtov (približno 13 milijonov evrov) davkoplačevalskega denarja.