Pavle Kalinić

Hrvaški politik: obvezno služenje vojaškega roka za oba spola takoj po srednji šoli

R.T.
20. 11. 2018, 10.51
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 11.15
Deli članek:

Čeprav morda mislijo, da se kot Švica nikoli niso zapletli v vojno, kot Švica ne bodo nikoli, pravi. Razlika je v mentaliteti.

Reuters
Pavle Kalinić pravi, da hrvaška vojska ni zmožna varovati državne meje.

V oddaji Novi dan na hrvaški televiziji N1 je bil načelnik zagrebškega mestnega urada za upravljanje v nujnih primerih Pavle Kalinić. Spregovoril je o begunski problematiki in marakeški deklaraciji.

Na evropski ravni

Po njegovem mnenju je begunska problematika ključno politično vprašanje na Hrvaškem postala, ker o industriji pa ni mogoče razpravljati. »Hrvaška je ostala v 20. stoletju, ni uspela priti v 21. stoletje,« je dejal in poudaril, da je potrebna reforma šolstva in navrgel, da je učenje latinščine in grščine, kot je še vedno v praksi, stvar preteklosti.

Kalinić o nakupu izraelskih vojaških letal meni, da nima smisla trošiti denar za letala četrte generacije.

Kalinić meni, da se Hrvaška begunske problematike loteva slabo. »Hrvaške meje ne tesnijo. Ti ljudje gredo čez Hrvaško. Nismo dovolj trdni, da rečemo, da ne bomo sprejeli tistih, ki nam jih vračajo, ker niso prišli od nas. Hrvaška tega ne more rešiti, to je treba rešiti na evropski ravni,« je dejal.

Vojaški rok

Da bi na mejo poslali vojsko, je predpogoj vojska sama. »Nisem prepričan, da lahko Hrvaška s svojo vojsko pokriti mejo. Ni dovolj številčna pa še preslabo je opremljena. Morali bi uvesti obvezno služenje vojaškega roka za ve, tako za ženske kot za moške, takoj po srednji šoli. Ljudi naučiti nekaj osnovnih stvari … Hrvaška se obnaša, kot da nikoli ni bila v vojni, kot da je Švica. A mi nikoli ne bomo kot Švica, saj imamo drugačno mentaliteto,« je še povedal Kalinić.