Denuklearizacija

Poročilo: Severna Koreja v gorah skriva raketne baze

B.K.
13. 11. 2018, 10.12
Posodobljeno: 13. 11. 2018, 12.02
Deli članek:

Severna Koreja še dalje razvija svoj balistični program, kaže poročilo ameriškega Centra za strateške in mednarodne študije.

CSIS/DigitalGlobe
Skrite baze v severnokorejskih gorah.

Analiza satelitskih posnetkov je pokazala, da severnokorejske oblasti v gorah skrivajo vsaj 13 skritih baz za testiranje in potencialno izstrelitev balističnih jedrskih raket, kaže poročilo ameriškega Centra za strateške in mednarodne študije.

"Operativne baze za balistične rakete so majhne, raztresene po državi in, z nekaj izjemami, postavljene v ozkih gorskih dolinah," piše v poročilu, izdanem v ponedeljek.

CSIS/DigitalGlobe
Skrite baze v severnokorejskih gorah.

Izsledki sprožajo nove dvome o "neverjetnem napredku" v procesu denuklearizacije Korejskega polotoka, kakor ga je označil ameriški predsednik Donald Trump.

Trump se je s severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom sestal junija letos, po srečanju pa je večkrat poudaril, da se proces dogaja nemoteno in da od pogovorov dalje Severna Koreja ni več testirala jedrskih raket, prav tako pa je uničila vsaj eno raketno bazo.

CSIS/DigitalGlobe
Skrite baze v severnokorejskih gorah.

A omenjeno poročilo opozarja, da prikazanemu napredku navkljub ta azijska puščavniška država ni zaključila z razvojem jedrskega orožja. "Razgradnja izstrelitvenega objekta Sohae je sicer požela veliko medijske pozornosti, a je hkrati prikrila nevarnost, ki jo ameriškim silam in Južni Koreji predstavljajo te in druge neprijavljene balistične baze. Te raketne baze, ki jih lahko uporabijo za vse razrede balističnih izstrelkov, vključno z medcelinskimi balističnimi raketami, bi v resnično celostnem denuklearizacijskem sporazumu morale biti prijavljene, preverjene in demontirane" še piše v poročilu.