Prihodnost

Iz Evrope imperij, ki bo konkurenčen Kitajski in ZDA

J.P.
13. 11. 2018, 07.49
Posodobljeno: 13. 11. 2018, 07.55
Deli članek:

Mir in zelena rast, pravi francoski finančni minister.

Profimedia
Bruno Le Maire

Francoski finančni minister je za nemški časnik Handelsblatt dejal, da mora Evropa postati imperij, če hoče stati ob boku Kitajski in Združenim državam Amerike. "Tako kot Kitajska mora tudi Evropa postati imperij. Kakršen so tudi Združene države Amerike. Miroljuben imperij, ki temelji na zeleni rasti. Na tej poti nista niti Kitajska niti Združene države, saj sta se odpovedali pariškemu podnebnemu sporazumu," je dejal Bruno Le Maire.

Ko so ga pobarali, zakaj je uporabil to kontroverzno besedo, je pojasnil: "Ne razumite me narobe, govorim o miroljubnem imperiju z ustavno ureditvijo. Izrazil sem uporabil, da bi opozoril, da bodo prihodnost oblikovali najmočnejši. Moč bo naredila vso razliko: tehnološka moč, ekonomska, finančna, monetarna, kulturna bodo ključnega pomena. Evropa se ne sme sramovati svoje moči in tega, da bi lahko bila imperij miru."

Za zaščito celine

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji teden pozval k ustanovitvi "prave evropske vojske", ki bi celino ščitila pred tujimi vojaškimi grožnjami, tudi ameriško.