Bleda, bolehna in podhranjena

Pošastna mati malo Sereno dve leti skrivala v prtljažniku med lastnimi iztrebki

S.R.
13. 11. 2018, 09.22
Posodobljeno: 13. 11. 2018, 09.30
Deli članek:

»Na dnu prtljažnika poleg gnile zibelke sem odkril to majceno deklico, povsem golo,« se trenutka, ko je našel nebogljenega otroka, spominja mehanik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Grozljiva zgodba iz mesta Tulle v osrednji francoski regiji Limousin končno dobiva sodni epilog. Francozinji Rosi Marii Da Cruz, ki je osumljena, da je pred soprogom in svojimi drugimi otroki prikrila obstoj novorojene hčerke ter jo večino časa skrivala v prtljažniku svojega avtomobila in v kletni sobi, grozi 20 let zapora. 50-letno Da Cruzovo, sicer rojeno na Portugalskem, obtožujejo surovega ravnanja z otrokom in povzročitve trajne invalidnosti.

Našel jo je mehanik

Trpljenje te uboge deklice, ki jo je pošastna mati imenovala Serena, se je končalo leta 2013 v departmaju Dordogne. Mehanik Denis Latour je med popravilom avtomobila Da Cruzove iz prtljažnika zaslišal nenavadne zvoke. Odprl ga je in obstal kot vkopan, ko je uzrl bledo, bolehno in podhranjeno deklico, ki je povsem gola ležala med igračami, smetmi in lastnimi iztrebki. Serena je bila takrat stara dve leti in je imela hude motnje v duševnem razvoju.

»Na dnu prtljažnika poleg gnile zibelke sem odkril to majceno deklico, povsem golo, bilo je ogabno. Smrad je bil tako močan, da sem se moral najprej umakniti« je opisal Latour. Njegov sodelavec Guillaume Iguacel pa je pojasnil, da je bila Da Cruzova ob dogajanju videti povsem sproščena in da je še naprej mirno kadila cigareto. Preiskovalcem naj bi pozneje dejala, da njena hčerka »ni dojenček, temveč stvar (…), stvar, ki jo je bilo treba odkriti, da bi lahko zaživela,« poroča BBC. Dejala naj bi jim še, da je s Sereno prvič spregovorila, ko je bila ta stara 18 mesecev. Takrat naj bi se ji Serena namreč prvič nasmejala.

Trajno poškodovana

Serena je zdaj stara sedem let, živi v rejništvu, motnje v duševnem razvoju pa naj bi bile nepopravljive. Pristojni organi so v rejništvo začasno namestili tudi njene tri sorojence, stare med 9 in 15 let, a so se ti nato lahko vrnili domov, ko je tožilstvo umaknilo vse obtožbe zoper njihovega očeta Da Cruzove. Ta je vseskozi zanikal, da bi o nosečnosti ali otroku kar koli vedel.