Slovenija brez meja

Slovenci zunaj meja so most do Slovenije

Edita Žugelj / Štajerski tednik
13. 11. 2018, 08.01
Deli članek:

Ohraniti slovenstvo v zamejstvu, mladim dati več vpliva v društvih v zamejstvu in po svetu ter krepiti gospodarske povezave so prioritete ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

USZS
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik z Veseljakovimi voditeljicami Nino, Janjo in Edito.

Peter Česnik ni le politik in minister, je tudi izseljenec povratnik, človek, ki je na lastni koži občutil, kaj pomeni pogrešati slovensko besedo in domovino.

Več v oddaji Slovenija brez meja na Radiu Veseljak.

Minister Česnik je pristojen za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu. Čeprav so se od osamosvojitve naprej v politiki udejstvovali tudi nekateri izseljenci, je 73-letni minister prvi od njih na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V SVET Z DOBRO POPOTNICO

Da je kot 22-letni mladenič odšel na tuje, je bilo več razlogov, od političnih, ekonomskih do želje po potovanjih. Ko se je na poti v Kanado znašel v Avstraliji, je ugotovil, da mu je dežela všeč. Kot je povedal v pogovoru, ga je takratni slovenski šolski sistem dobro usposobil, da se je lahko uveljavil na avstralskem trgu dela. Delal je v računalniškem oddelku zavarovalnice, kot kontrolor letenja in kontrolor flote. V letalski družbi Qantas je bil 32 let tudi predstavnik sindikata s 3600 člani. V tujini je najbolj pogrešal zven slovenskega jezika, ki je zanj ravno tako lep kot Shakespearjeva angleščina. Minister Česnik, ki pogosto citira slovenske pesnike in pisatelje, pravi, da ima skoraj vedno pri sebi Prešernove poezije. 

Minister Peter Česnik: "Slovence zunaj domovine bi rad približal Sloveniji in Slovenijo njim."

 NAMESTO DRUGE ŠVICE 27 LET »ŠVICANJA«

Po 36 letih, preživetih na peti celini, se je vrnil v Slovenijo in se vključil v politiko, saj meni, da lahko pomaga marsikaj izboljšati. Kritično ocenjuje slovensko politiko, ki ni izpolnila obljub, danih ob osamosvojitvi. »Stvari bi lahko bile veliko boljše, če bi se politiki dvignili nad ideologijo in delali za svoje ljudi, za svojo državo,« pravi minister Česnik. Pri svojem delu se namerava osredotočiti predvsem na ohranitev slovenskega jezika in avtohtonosti v sosednjih državah ter na podporo Slovencem, ki so po razpadu Jugoslavije ostali v Srbiji, BiH, Makedoniji ... Med ministrovimi prioritetami sta tudi krepitev gospodarskih povezav ter vključitev mladih v slovenska društva v zamejstvu in po svetu, ki jim stari člani pogosto ne znajo ali ne zmorejo pravočasno predati štafete vodenja.