Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je obsodil poskus prikritja tega dogodka, kar da je "nesprejemljivo v vsaki vladi". Preiskava o tem, kaj se je zgodilo in kje je truplo, še poteka. Al Džubeir je še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar. Ocenil je tudi, da bodo odnosi z ZDA "prestali" to preizkušnjo. Za kaznovanje odgovornih za novinarjevo smrt se je danes zavzel tudi savdski kralj Salman

Želeli naj bi ga zgolj ugrabiti

Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, pa je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili. 

Namestnik savdske obveščevalne agencije Ahmed al Asiri naj bi v Istanbul poslal 15 Savdijcev, da bi se ti soočili z novinarjem. Želeli naj bi ga prepričati, da se vrne v kraljevino v okviru kampanje, s katero želi Rijad sovražnikom države preprečiti, da bi rekrutirali savdske disidente. Po teh načrtih naj bi skupina Savdijcev želela Hašodžija nekaj časa zgolj zadrževati v varni hiši zunaj Istanbula, če ne bi pristal na vrnitev v Rijad, pa bi ga izpustili. 

Ko je Hašodži 2. oktobra prišel na konzulat, naj bi ga vodja operativcev Maher Mutreb seznanil s tem načrtom Rijada, a ga je novinar zavrnil in opozoril, da ga pred konzulatom nekdo čaka; v primeru, da se v roku ene ure ne vrne iz konzulata, pa bo ta turškim oblastem sporočil, da so ga ugrabili. 

Začel naj bi kričati in se upirati

Zapletlo se je, ko je skupina Savdijcev novinarju nato povedala, da ga bodo omamili in ugrabili. Hašodži je namreč nato začel kričati in se upirati, Savdijce pa je zajela panika. Skušali so ga obvladati in med prerivanjem po nesreči zadušili. Član savdske skupine je zatem oblekel Hašodžijeva oblačila in zapustil konzulat. Želeli si namreč ustvariti vtis, da je novinar zgradbo varno zapustil. 

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašodžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa savdski predstavnik zdaj trdi, da so truplo zavili v preprogo in predali "lokalnemu sodelavcu", da se ga znebi.