"metoda izsiljevanja"

Odstop od jedrske pogodbe: Moskva napovedala povračilne ukrepe

S.R./STA
21. 10. 2018, 18.33
Posodobljeno: 21. 10. 2018, 18.41
Deli članek:

"To bi bila zelo nevarna poteza, ki je mednarodna skupnost ne le da ne bi razumela, ampak bi jo resno obsodila," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Profimedia
Se bo oboroževalna tekma nadaljevala?

Odstop od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega bi bila "nevarna poteza", se je na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA odstopile od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF), ker Moskva krši določila pogodbe iz leta 1987, danes odzval namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov

Pogodba je "ključna za mednarodno skupnost in varnost na področju jedrskega orožja, za vzdrževanje strateške stabilnosti", je dejal Rjabkov. Po njegovem prepričanju želijo ZDA z "metodo izsiljevanja" pridobiti koncesije, kar je Rusija obsodila. Rjabkov je za primer odstopa ZDA od pogodbe INF napovedal povračilne ukrepe, ki bodo vključevali tudi vojaško tehnologijo. 

Ob tem je zanikal obtožbe Trumpa, da Moskva krši določila pogodbe, ter teh nepravilnosti obtožil Washington. "Ne le da ne kršimo pogodbe, upoštevamo jo na najstrožji način," je poudaril. "In pokazali smo potrpežljivost, medtem ko smo več let opozarjali na očitne kršitve pogodbe s strani ZDA," je dodal Rjabkov. 

Trump v mestu greha napovedal odstop od jedrske pogodbe

Oglasil se je tudi Gorbačov

Do napovedi ZDA je kritična tudi Nemčija. Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Niels Annen je na Twitterju zapisal, da je bila "odločitev Trumpa za odstop od pogodbe INF katastrofalna". "Nadaljevali bomo z delom za jedrsko razorožitev," je še zapisal in dodal, da mora tudi Rusija nadaljevati z izpolnjevanjem svojih dolžnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

Na odločitev ZDA se je ostro odzval tudi nekdanji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki je leta 1987 podpisal pogodbo INF. Kot je dejal, je to "napaka" ZDA, ob tem pa je kritiziral tudi "pomanjkanje modrosti" ameriškega predsednika Trumpa. "Vsi dogovori glede jedrske razorožitve in omejitve jedrskega orožja morajo biti ohranjeni za ohranitev življenja na Zemlji," meni Gorbačov. 

Odločitev ZDA pa medtem "popolnoma odločno" podpira Velika Britanija, je sporočil britanski obrambni minister Gavin Williamson. Ob tem je Rusijo obtožil, da ogroža sporazum, Kremelj pa pozval, naj "naredi red v svoji hiši". "Seveda si želimo nadaljevanja te pogodbe, vendar zahteva predanost dveh strank in trenutno ga ena ignorira," je še okrcal Rusijo. 

Bolton v Moskvo

Zaradi novih napetosti med ZDA in Rusijo je v Moskvo danes prispel svetovalec za nacionalno varnost Bele hiše John Bolton, ki se bo v ponedeljek sestal s ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Predvidoma naj bi se za "razjasnitev" zadeve sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Osrednji namen obiska Boltona v Moskvi je bila sicer prvotno priprava na drugi vrh med Trumpom in Putinom, ki naj bi bil še letos.