Oral ledino

Za posledicami raka je umrl soustanovitelj Microsofta

J.P./STA
16. 10. 2018, 07.20
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 07.24
Deli članek:

Za posledicami raka je v ponedeljek v starosti 65 let umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen. Za rakom se je najprej zdravil že leta 1983, ko je odstopil s položaja izvršnega podpredsednika podjetja, ki ga je ustanovil skupaj z Billom Gatesom leta 1975 v Novi Mehiki.

Profimedia
Paul Allen in Bill Gates

V svoji knjigi, izdani leta 2000, je napisal, da je bil pri 30 letih starosti zanj velik šok, ker se je moral soočiti s svojo lastno smrtnostjo. Zaradi tega si je želel delati stvari, ki jih dotlej še ni. To je potem tudi res delal. Leta 1986 je s sestro Jody ustanovil investicijsko podjetje Vulcan, ki je skrbelo za njegova poslovna, predvsem pa za dobrodelna prizadevanja.

Novico o smrti je v ponedeljek sporočilo podjetje Vulcan in svojega ustanovitelja označilo za priznanega tehnologa, človekoljuba, okoljevarstvenika, glasbenika, podpornika umetnosti in graditelja skupnosti. Paul Allen je umrl kot 44. najbogatejši zemljan z letošnje Forbesove lestvice s premoženjem, ocenjenim na 21,7 milijarde dolarjev.

Za dobrodelne, znanstvene in kulturne projekte namenil več kot dve milijardi dolarjev

Allen in Bill Gates sta najprej delala operacijski sistem za IBM, šele leta 1983 pa sta izdala svoj operacijski sistem Windows, ki se je do leta 1991 razširil na 93 odstotkov vseh osebnih računalnikov na svetu. Gates je ob smrti Allena označil za enega najstarejših in najdražjih prijateljev, brez katerega danes ne bi bilo osebnih računalnikov.

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella je poudaril, da je bil Allenov prispevek podjetju in celotni tehnološki industriji nepogrešljiv, njegov predhodnik Steve Ballmer pa ga je označil za res čudovitega, bistrega in navdihujočega človeka.

Allen je ustanovil tudi inštitut za možgansko znanost in zračno podjetje Stratolaunch, financiral je jedrske raziskave, raziskave umetne inteligence, novih tehnologij, poleg tega pa je bil glasbenik in velik podpornik umetnosti.

Igral je električno kitaro, v Seattlu je ustanovil glasbeni projekt Experience, ki je posvečen zgodovini rockovske glasbe in domuje v poslopju, podobnem kitari. Poleg tega je bil tudi lastnik košarkarskega moštva NBA Portland Trailblazers ter nogometnega moštva NFL Seattle Seahawks. Odkar je obogatel, je za razne dobrodelne, znanstvene in kulturne projekte namenil več kot dve milijardi dolarjev.