Odkrito

Izpoved najstnikov: povedali so, da pijejo in seksajo

P.K.
16. 10. 2018, 06.50
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 07.43
Deli članek:

Za najbolj problematično pri osnovnošolcih se pokaže njihovo duševno stanje. V anketi so dejali, da se počutijo razdražljive, nespečne, da trpijo za glavoboli in bolečinami v trebuhu.

Dreamstime
Najstniki kadijo tudi travo.

Spoznajte slovenskega mladostnika in to, kako se je v anketi opredelil do svojega zdravja in vedenja. Nekateri podatki, ki sledijo iz raziskave, so precej skrb vzbujajoči. Med njimi v ne ravno spodbudnem smislu štrlijo predvsem tisti, ki govorijo o tem, koliko duševnih težav imajo, koliko alkohola zaužijejo, o kajenju, spolni aktivnosti in preživljanju prostega časa. 

Dandanes je dinamika družinskega življenja precej drugačna od tiste izpred 30 let. Življenje se je od zunaj preselilo noter, veliko je sedenja, bolj nezdrava je prehrana, obilo je zrenja v TV, mobilni ali računalniški zaslon, urniki so postali prenaporni … Ti vidiki mladostnika ne podpirajo pri najbolj zdravem razvoju.

Za najbolj problematično pri osnovnošolcih se pokaže njihovo duševno stanje. V anketi so dejali, da se počutijo razdražljive, nespečne, da trpijo za glavoboli in bolečinami v trebuhu. Take težave – doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov na teden – ima namreč okrog 30 odstotkov od 10- do 15-letnikov. 

Radi popijajo

Zelo skrb vzbujajoč je podatek, da se skoraj 23 odstotkov mladih počuti celo depresivne. V anketi so odkrito priznali, da jih spremljajo tudi samomorilne misli, in to bolj dekleta kot fante. V tako temne dele svojega bistva jih zahaja kar 15 odstotkov. Pri tem je delež mladostnic, ki so v zadnjem letu imele samomorilne misli, pomembno višji kot pri fantih, pravijo izsledki mednarodne raziskave HBSC, ki vključuje tudi našo državo. 

Nič kaj spodbudna niso niti naslednja dejstva, ki jih je v publikaciji, kjer povzemajo izsledke, zapisal Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je obdelal slovenske ankete: »Razširjenost kajenja med mladostniki pomembno narašča s starostjo, skupno in pri obeh spolih, najbolj med 13. in 15. letom starosti. Deleži pri vseh merjenih kazalnikih kajenja so najvišji med 15-letniki. Med temi jih je 40 odstotkov že kadilo tobak. Vsaj enkrat tedensko kadi 13,1 odstotka 15-letnikov.« 

Tudi v razdelku, ki zajema pitje alkohola, ne naletimo na prijetno resnico – večina 15-letnikov, kar 80 odstotkov, jih je že pila alkoholne pijače. Od tega je 30 odstotkov 15-letnikov, ki so bili opiti vsaj dvakrat. Kadili pa so tudi konopljo, in to vsak peti najstnik, je pa več fantov kot deklet, ki se z njo spogledujejo.

Anketa je vsebovala tudi del z vprašanji o spolnosti, ki je razkril, da je 20 odstotkov 15-letnikov že imelo spolni odnos, sicer več fantov kot deklet. Okoli tri četrtine (78,5 odstotka) jih je ob zadnjem spolnem odnosu sicer uporabilo zanesljivo zaščito, ostali pa ne. Spoznajte, kako živi slovenski najstnik v številkah na pričujoči grafiki.