Časnik Jutarnji list spominja, da jegorenjski podjetnik Milan Kepic, ki je medtem bankrotiral, zemljišče kupil leta 2007, da bi zgradil turistično naselje Hotel & Resort Villa Savudrija. Začetek gradnje dveh hotelov s petimi zvezdicami, številnih vil s skupno 400 sobami, kazina, nakupovalne cone, bazenov in podobnih turističnih objektov je načrtoval za leto 2010, a je pred pridobitvijo investitorjev končal v stečaju.

Zemljišče se nahaja 300 metrov od morja. Je tudi nedaleč od luksuznega turističnega kompleksa Skiper Resort, ki ga je lani kupila srbska skupina MK, ki je v lasti enega najbogatejših Srbov Miodraga Kostića.

Ena kuna za kvadratni meter

Interesentov za nakup 86.577 kvadratnih metrov velikega zemljišča ni bilo na treh dosedanjih razpisih za prodajo atraktivnega zemljišča, ki ga v četrtem poskusu prodajajo za simbolično ceno ene kune za kvadratni meter. Razpis je objavljen na spletni strani hrvaške finančne agencije (Fina), ki navaja, da je vrednost zemljišča ocenjena na nekaj več kot 98 milijonov kun (13,2 milijona evrov). Na prvem razpisu aprila letos so ceno postavili pri 9,9 milijona evrov, na drugem razpisu junija so poskusili dobiti 6,6 milijona evrov, na tretjem pa 3,3 milijona.

Stečajna direktorica umaškega podjetja Vila Savudrija Ljubica Juranović-Skočić je povedala, da je projekt ponujala različnim investitorjem, a ni bilo interesa. Po njenem mnenju obstaja velika možnost, da bi zemljišče na koncu prevzela največja upnica NLB, je danes poročal Jutarnji list.

NLB je na zemljišče vpisala zastavne pravice v višini 18,5 milijona evrov. Naslednji upnik po velikosti je hrvaško ministrstvo za finance, ki terja šest milijonov kun (810.000 evrov). Med upniki je tudi hrvaško elektrogospodarstvo.