Neurje.si

Največ dela imajo z napovedmi neviht in sneženja

Gregor Gruber
12. 10. 2018, 12.00
Posodobljeno: 12. 10. 2018, 12.19
Deli članek:

Ste na spletu že naleteli na podrobne, včasih kar nekoliko drzne vremenske napovedi na ekipe Neurje.si. Kdo stoji za tem imenom?

Nejc Trampuž / Neurje.si
Supercelična nevihta

Gre za skupino navdušencev nad vremenom in vremenskimi pojavi. Člani ekipe prihajajo z vseh koncev Slovenije. Med najbolj zagnanimi so trenutno Aleš Rozman, Klemen Bandelj, Domen Svetlin, Nejc Trampuž, Gregor Vojščak in Leon Hardi. Večina jih je študentov različnih smeri, nekateri člani pa so že zaposleni. Z opazovanjem in napovedovanjem vremena ter lovom na nevihte se pretežno ukvarjajo v prostem času.

Ekipa Neurje.si je torej združena ekipa lovcev na nevihte in ljubiteljev vremena, ki preko spletne strani neurje.si in družabnih omrežij obveščajo javnost o vremenskem dogajanju po Sloveniji in okolici. To počnejo v obliki napovedovanja vremena, spremljanja trenutnega stanja vremena, aktivnega poročanja o stanju vremena po Sloveniji (ko gre za redkejše pojave) v obliki informacij in fotografij, ki jih ustvarimo sami ali pa jim jih pošljejo njihovi bralci. 

Kdaj in kako ste prišli na idejo za spletno stran o »vremenu«? 
Ideja o razvoju spletne strani se je pojavila v letu 2012. Na začetku je bila stran narejena za vse ljubitelje vremena, ki so si želeli podrobneje pogledati vremensko napoved in možnost neviht za svoj kraj, nato se je zadeva začela razvijati. Svoja opažanja in svoj hobi smo želeli na nek način prenesti tudi na splet, z namenom da razširimo in delimo svoje znanje in izkušnje iz lovov na nevihte. Poleg napovedi smo ponujali t.i. »Neurjepedijo«, kjer se lahko najde kar nekaj literature v zvezi z nevihtnimi pojavi in opisi razvoja le-teh. »Neurjepedijo« bomo v prihodnosti še razvijali.

V svojih napovedih se osredotočate na bolj nenavadne vremenske pojave.
Res je, osredotočamo se na ekstremnejše ali redkejše vremenske pojave. Vzrok tiči preprosto v tem, ker nas fascinirajo moč narave in procesi, ki so potrebni za razvoj določenega pojava. Najbolj nas pritegnejo ravno pojavi, ki jih je najtežje napovedati. V prvi vrsti poskušamo napovedovati nastanek in razvoj neviht predvsem, zato ker je to naša želja. Vreme smo kot posamezniki napovedovali še preden smo to želeli deliti z javnostjo. In osebno zanimanje je še danes na prvem mestu. Naše informacije in znanje so namenjene vsem, ki jih zanima takšna tematika, seveda pa je veliko ljudi, ki jih na splošno bolj privlačijo novice o ekstremnejših vremenskih pojavih. 

Aleš Rozman / Neurje.si
Ena od letošnjih neviht.

Kdo so vaši bralci? O čem največ sprašujejo? Doživite tudi kakšne kritike? 
Naše bralce zanimajo ekstremnimi vremenskimi pojavi ali vreme nasploh. Pogosto naše objave berejo zaradi aktualnih informacij o nevihtah. Obisk facebook profila in spletne strani Neurje.si se močno poveča ob nevihtnih in pozimi ob snežnih dnevih. Največ vprašanj se pojavlja v zvezi z vremensko napovedjo, zlasti ko gre za nevihte ali sneg. Na vprašanja odgovarjamo, kolikor nam dopušča čas, pogosto pa so vprašanja takšna, da na njih žal težko odgovorimo, na primer ali bo in kdaj bo nevihta v določenem kraju, koliko centimetrov snega bo v določenem kraju. Na splošno lahko rečemo, da so bralci zadovoljni, čeprav se nezadovoljstvo vedno najde, sploh ob kakšni napaki ali prognozi, ki se ni povsem uresničila. Vedno znova poskušamo bralce »naučiti« oziroma jih spomniti, da se nekaterih vremenskih pojavov ni možno časovno in prostorsko točno napovedati. Pri snegu lahko o količinah na lokalni ravni odloča ena stopinja Celzija ali 100 metrov višinske razlike. Pri nevihtah je stvar še bolj zapletena.

Kaj je vaša prednost?
Prednost so sprotno obveščanje bralcev o pojavu in morebitnih poteh nevihtnih celic ter naši lastni izdelki, kot je recimo karta napovedi neviht. Pri prognozi neviht smo večinoma uspešni, ker uporabljamo meteorološke modele, ki so po naših izkušnjah najboljši na področju napovedovanja konvekcije. Drugačni smo s stališča samega načina napovedovanja vremenskih pojavov ter dejstva, da si upamo bolj »radikalno« napovedati močne nevihte kot agencija za okolje (Arso), kjer so bolj zadržani. Oni imajo namreč precej večjo odgovornost, saj jih povzemajo vsi mediji in tu ne sme biti napak, še posebej ne v smislu »lažnih« alarmov oziroma opozoril. Naša slabost je pomanjkanja časa, saj smo vsi zaposleni na različnih področjih, študiramo ali delamo. Naše znanje in vsebine na spletni strani bi lahko nadgradili tudi s sodelovanjem s poklicnimi meteorologi. 

Kako pomemben je za vas facebook kot kanal za sporočanje novic in komunikacijo z bralci/uporabniki?
Od bralcev dobimo tudi precej informacij o trenutnem stanju ter fotografije in video material. Vse to objavljamo na Facebooku. Bralcem se moramo zahvaliti za poročanje in hitro obveščanje o stanju vremena z različnih koncev Slovenije. Za nas je Facebook kot kanal za obveščanje in komunikacijo zelo pomemben, saj ravno prek tega družbenega omrežja dosegamo največjo prepoznavnost in največ bralcev. 

Bobo
Veliko bralcev zanima, kdaj bo padel sneg.

Imate stik z Arso? Kako gledajo na vas? 
Z Arsom nimamo neposrednih stikov, čeprav bi si iz naše strani seveda želeli kakršnegakoli sodelovanja. Kako gledajo na nas pravzaprav ne vemo – to morate vprašati njih. Včasih smo mi ali naši bralci do njih kritični, saj opozorila pred nevihtami kdaj izdajo precej pozno ali pa za njih ni pretirane potrebe. Verjetno so na podoben način tudi oni kdaj kritični do nas in naših napovedi, če jih sploh prebirajo. A kljub temu, oni so profesionalci, poklicni meteorologi, mi pa le ljubiteljski vremenarji. 

Kakšni so vaši načrti?
 
Ekipa Neurje.si se želi še naprej širiti in medse povabiti čim več »lovcev na nevihte« in drugih ljubiteljev vremenskih pojavov. V ozadju pripravljamo novo karto za napovedovanje nevihtnih pojavov, ki bo bolj pregledna, moderna in bralcem prijaznejša. Prav tako želimo obnoviti in modernizirati spletno stran, ki bo našim obiskovalcem in širši javnosti ponudila več. Preko družabnih omrežij želimo čim več ljudi privabiti k spremljanju vremena, posledično je ozaveščanje in obveščanje o vremenu vse natančnejše. S širjenjem naše ekipe lovcev na nevihte bo lovov na nevihte vse več, s tem pa se bo izboljšalo tudi takojšnje obveščanje o dogajanju iz različnih koncev Slovenije in bližnje okolice. V prihodnosti se želimo bolje povezati tudi z medijskimi hišami preko katerih bo osveščanje dobilo drug pomen. Menimo namreč, da lahko hitro in natančno osveščanje o dogajanju po Sloveniji pozitivno pripomore k zmanjševanju morebitne škode, ki jih povzročajo nevarnejši vremenski pojavi. V ozadju je še nekaj idej in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še skrivnost. 

Med vami so tudi lovci na nevihte. Kako potekajo priprave na "lov", na kaj morate biti najbolj pozorni med "lovom", od kod prežijo nevarnosti? 
Res je, večji del naše ekipe se ukvarja predvsem z lovom na nevihte. Nevihte lovimo tako po Sloveniji kot tudi v sosednjih državah, največ po italijanski Furlaniji in hrvaški Istri. Odpravimo se tudi v notranjost hrvaške, v jugovzhodni del Avstrije in na Madžarsko. Za lov na nevihte so najbolj primerna ravninska območja in območja z dobro urejeno cestno infrastrukturo, ki nam omogoča hiter premik iz ene točke na drugo. 

Pred samim lovom na nevihte že nekaj dni prej podrobno spremljamo meteorološke modele in različne dejavnike v atmosferi, ki vplivajo na razvoj neviht. Najbolj se zanašamo na izračune meteorološkega modela WRF, ki je za področje napovedovanja neviht glede na izkušnje trenutno najnatančnejši model. Seveda je treba do določene mere upoštevati tudi nekatere izračune drugih meteoroloških modelov, saj ima vsak svoje prednosti in tudi slabosti. Dokončna odločitev o tem, kam se odpraviti oz. kje bodo meteorološki pogoji najugodnejši za razvoj in rast neviht pade šele nekaj ur pred samim pričetkom dogajanja v ozračju. Še prej je treba poskrbeti za brezhibnost fotografske in druge opreme. 

Na terenu je v prvi vrsti potrebno poznati smer potovanja nevihtnih celic, orografske značilnosti pokrajine in še celo vrsto različnih lastnosti v ozračju, ki nato vplivajo na uspešnost lova na nevihte. Na lov se pretežno odpravljamo v manjših skupinah ali pa tudi individualno. Veliko lažje je nevihte loviti v skupinah, saj je na poti ves čas potrebno spremljati različne meteorološke karte (radarska slika padavin, satelitska slika oblačnosti, slika udarov strel, …) in podatke iz okoliških vremenskih postaj. Prav tako o dogajanju na terenu neposredno poročamo preko facebook strani Neurje.si. Poudariti je treba, da je lov na nevihte včasih tudi zelo naporen, saj kljub vsemu nevihte velikokrat presenetijo v pozitivni ali negativni smeri ali pa je na začetek dogajanja potrebno čakati tudi več ur. Za dober končni rezultat smo sposobni »pretrpeti« veliko in na koncu nam nikoli ni žal, da smo se odpravili za nevihtami, tudi če se zgodi, da je lov neuspešen. Fotografije uspešnih in adrenalina polnih lovov na nevihte nam vedno znova vlijejo nov zagon za naslednjo akcijo.