Svetovni dan vida

VIDEO: Javnost zgrožena: iz trgovine nagnali slabovidnega in njegovo psičko vodnico

G.G.
11. 10. 2018, 07.41
Posodobljeno: 11. 10. 2018, 07.53
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu vida povzemimo zoprnost, ki se je slabovidnemu moškemu in njegovemu pasjemu pomočniku pripetila ob obisku trgovine v Marseillu. Dogodek je razburil francosko javnost.

YouTube
Ravsanje v trgovine.

Eden od uslužbencev v trgovini Monoprix je glavnemu protagonistu Arthurju Aumoiteju zasikal, da morata s psom zapustiti trgovino zaradi »higienskih razlogov«. Slabovidni Arthur je oporekal, zapletel se je v pogovor z uslužbencem, ki je trmasto vztrajal pri svojem. Arthur mu je pokazal dokument, na katerem je razloženo, da imajo po francoskih zakonih psi vodniki dovoljen vstop v javne prostore in torej tudi v trgovine.

Uslužbenec se ni pustil prepričati. Trdil je, da v njihovo trgovino ne sme stopiti nobena žival. Pogovor se je razvnel. Arthur je dejal, naj kar pokličejo policijo in naj oni razsodijo. Pristopil je varnostnik. Uslužbenec je začel odrivati Arthurja, varnostnik pa je zagrabil za povodec in poskušal Arthurjevo psičko Loyo odpeljati iz trgovine.

Arthur in Loya sta naposled sama zapustila trgovino, incident pa je s telefonom posnel njegov prijatelj. Objava na družbenih omrežjih je sprožila val ogorčenja. Pri francoski zvezi društev slepih in slabovidnih so protestirali in poudarili, da je ta primer najočitnejši dokaz diskriminacije, ki se še vedno prepogosto dogaja.

Težave slepih in slabovidnih v Sloveniji

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Od vseh navedenih jih je 65 odstotkov starih 50 let ali več, 90 odstotkov pa jih živi v deželah v razvoju. Na svetu je kar 19 milijonov slepih ali slabovidnih otrok. V Sloveniji ima hude okvare vida med 8000 in 10.000 ljudi, resnejše okvare pa celo med 30.000 in 40.000 ljudi, so ocenili v zvezi.

Drugi četrtek v oktobru slepi in slabovidnih praznujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Svetovna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice.

Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl je v poslanici izpostavil, da si želijo tudi slepi in slabovidni samostojno in avtonomno sodelovati pri družbenem razvoju, vendar pa pri tem vse prepogosto naletijo na izzive. Enega večjih jim predstavlja nedavno sprejeti zakon o osebni asistenci. Z njegovo uveljavitvijo bodo namreč slepi in slabovidni z začetkom prihodnjega leta izgubili del samostojnosti in avtonomnosti, je opomnil.

Kot je navedel, imajo v medobčinskih društvih slepih in slabovidnih do konca leta še zaposlenih 25 osebnih asistentov, za katere so pridobili sredstva na razpisu za osebno asistenco ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z uveljavitvijo zakona o osebni asistenci pa se bo po njegovih navedbah končalo obdobje sofinanciranja programov osebne asistence, kar pomeni, da bodo morali vse osebne asistente odpustiti. Slepi in slabovidni po njegovi oceni ne bodo izpolnjevali pogojev za pridobitev osebne asistence v okviru pogojev, ki jih postavlja novi zakon.

Ob svetovnem dnevu vida in mednarodnem dnevu bele palice zato v zvezi apelirajo na pristojne institucije, predvsem pa na ministrstvo za delo, da poskrbijo tudi za enake možnosti slepih in slabovidnih. To lahko storijo s spremembo ocenjevalnega orodja za pridobitev pravice iz osebne asistence, pri čemer naj ustrezno ovrednotijo potrebe oseb z okvarami vida. "Ob tem pa je nujna tudi priprava dodatnih, sistemskih ukrepov za celovito reševanje problematike osebne asistence za vse skupine invalidov ter ukrepov za ohranitev osebne asistence v prehodnem obdobju po uveljavitvi zakona," je še poudaril Žnuderl.