Velikodušni bančnik iz Dolomitov

Robin Hood med bankirji: kradel bogatim in dajal revnim

S.R.
8. 10. 2018, 15.17
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 15.26
Deli članek:

Italijanski bankir, zdaj že nekdanji direktor banke v manjšem kraju v Dolomitih, je z računov »bogatih« na račune »siromakov« pretočil približno milijon evrov.

Profimedia
Kmalu so na njegova vrata potrkali še drugi prebivalci kraja Forni di Sopra.

Gilberto Baschiera je načeloval banki v kraju Forni di Sopra globoko v italijanskih Dolomitih. Vse skupaj se je začelo na vrhuncu finančne krize leta 2009, ko so banke spremenile svoja merila za odobritev kredita. Pri presojanju ni šlo več za splošno oceno stranke, ki jo je izvedel bančni uslužbenec, temveč za njeno zanesljivost, kjer so imeli ključno besedo številke na računu, algoritmi in računalniški program. Nekega dne se je v pisarni takratnega direktorja Baschiere zaradi manjšega posojila znašel gospod, ki ni zadostil tem strogim merilom. Baschiera, ki se mu je moški smilil, je bil postavljen pred dilemo, ali naj siromaka zavrne, ali pa naj najde način, da mu pomaga. Odločil se je za slednje. Z računa ene od bogatejših strank je nekaj denarja prenesel na račun siromaka, ta pa je zdaj izpolnjeval pogoje za odobritev posojila. Rodil se je sodobni Robin Hood bančnega sveta, ki je v naslednjih letih z »debelih« računov na tiste »suhljate« premestil približno milijon evrov.

Niso ga upoštevali

Forni di Sopra šteje komaj kakšnih 1000 duš, bankirjeva radodarnost pa se je hitro razširila med lokalnim prebivalstvom. Kmalu so na njegova vrata potrkali še drugi »siromaki.« Tudi njim je ustregel in jim pri tem zabičal, da morajo svoje dolgove čim prej poplačati, da bo lahko sam nato za seboj zabrisal sledi. Vsi po vrsti so kimali, a se pogoja niso vsi držali. Oblasti so ga po sedmih letih »dobrodelnosti« razkrinkale in nato obsodile na dve leti zapora. Ker v svoj žep ni pospravil niti enega tujega centa in ker je bilo to njegovo prvo kaznivo dejanje, junaku vendarle ni treba zapor. Odnesel jo je s pogojno zaporno kaznijo, a njegova zgodba nima srečnega konca. Kot je za britanski BBC pojasnil njegov odvetnik Roberto Mete, je Baschiera izgubil službo in hišo. »Meni, da tega ne bi ponovil. Prepričan je bil, da bo lahko ljudem pomagal, zdaj pa je izgubil službo in dom,« pravi Mete.

Sodobni Robin Hood je v intervjuju za italijanski časnik La Repubblica nedavno pojasnil, da je bančni sistem »obrnil hrbet upokojencem, ki živijo na minimumu, in mladim osebam z omejenimi finančnimi sredstvi.« Dodal je, da je bil vedno mnenja, da naloga bančnikov ni zgolj zaščita varčevalcev, temveč tudi pomoč tistim, ki so v stiski.