Šok

Pretresljivo, po ulicah Pirana "strašila" ubijalska kobra

S.R.
8. 10. 2018, 13.28
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 14.57
Deli članek:

Včerajšnje nenavadno srečanje v Piranu je bržkone več strahu nagnalo v kosti kobre, kot najditeljice.

Profimedia
Po Piranu se je "sprehajala" rdeča pljuvajoča kobra.

Policisti so včeraj malo pred 13. uro prejeli prijavo, da so v Piranu na ulici našli mlado kačo, sporočajo iz PU Koper.

Medtem ko je v sosednji stavbi ravno takrat potekala razstava strupenih kač sveta, se je mlada ubežnica smukala po eni od piranskih ulic. Na srečo je mimoidoča, ki se je na ulici znašla pred kačo, ohranila jeklene živce in trezno glavo ter jo fotografirala, jo s palico spravila v škatlo in obvestila "kačofon" oziroma Herpetološko društvo Ljubljana. Izkazalo se je, da gre za tujerodno afriško strupenjačo "Naja Pallida" oziroma rdečo pljuvajočo kobro, ki so jo v popoldanskih urah prevzeli člani društva.

Strup rdeče pljuvajoče kobre vsebuje nevrotoksine in citotoksine, povzroči pa močne bolečine na območju rane ter otrplost ustnic, prstov in jezika. Čeprav pri človeku redko povzroči smrt, jo žrtve običajno odnesejo s pohabljenimi in iznakaženimi deli telesa. Kot je za portal Regional Obala povedal Griša Planinc, bi lahko bila kača smrtno nevarna. "Brani se na ta način, da pljune strup in pri tem cilja v oči, saj tako oslepi nasprotnika. Če pride strup v stik s kožo, ni tako velik problem, kot če pljunek zaide v usta, v nos ali v oči oziroma če pride v stik s sluznico. V tem primeru človek lahko tudi oslepi, če ne dobi takoj primerne oskrbe," je pojasnil Planinc, ki se je včeraj oglasil na Kačofonov telefon, ter dodal, da je bila "prvič v zgodovini Kačofona najdena tujerodna strupenjača."

Policisti so o dogodku obvestili tudi dežurno veterinarsko inšpektorico in okrožno državno tožilko, zadevo pa obravnavajo kot kršitev Zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali.