Dovoljenje

Severno Korejo bodo preverili mednarodni inšpektorji

STA/B.K.
8. 10. 2018, 11.39
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 11.41
Deli članek:

Severna Koreja bo dovolila prihod mednarodnih inšpektorjev, ki bodo preverili uničenje poligona za jedrske poskuse, je po nedeljskem srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom danes v Seulu dejal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Profimedia
Srečanje med ameriškim zunanjim ministrom in severnokorejskim voditeljem je potekalo v pozitivnem vzdušju.

Severna Koreja je maja sporočila, da je zaprla poligon za izvajanje jedrskih poskusov Punggye-ri na severovzhodu države, vendar pa doslej na to območje ni spustila mednarodnih opazovalcev, da bi to preverili.

"Severnokorejski voditelj Kim je dejal, da jim je pripravljen dovoliti, da pridejo v državo" in se prepričajo o uničenju poligona za jedrske poskuse Punggye-ri, je dejal Mike Pompeo.

Jedrski poligon, kjer je Severna Koreja izvedla šest jedrskih poskusov, je bil vkopan v goro v vasi Punggye-ri v bližini meje s Kitajsko.

Inšpektorjem bodo dovolili nadzor takoj, ko se bosta strani dogovorili o logistiki, je dejal Pompeo, ki je ocenil, da je bil narejen "pomemben napredek" v smeri denuklearizacije.

Ameriški zunanji minister se je v nedeljo v Pjongjangu sestal s severnokorejskim voditeljem Kimom, s katerim sta dosegla dogovor o pripravi novega vrha z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Po uničenju poligona za jedrske poskuse Punggye-ri je konec junija spletna stran 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, opozorila, da Pjongjang kljub zavezi k denuklearizaciji, h kateri se je na vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju zavezal njen vodja Kim Jong-un, nadaljuje gradnjo centra za jedrske raziskave v Yongbyonu.

"Satelitski posnetki z datumom 21. junij prikazujejo hitre izboljšave raziskovalnega centra v Yongbyonu," so zapisali.