Pnevmatike

Že veste, kako boste letos »obuli« svoj avto?

Z.F.
13. 10. 2018, 10.30
Deli članek:

Ne glede na to, kako močno si želimo, da bi poletje ostalo, zima prihaja. Zato je čas, da pripravite zimska oblačila, na plan privlečete zimsko obutev, na zimo pa pripravite tudi svojega jeklenega konjička.

Dreamstime
Pomembno je, kako se zimska pnevmatika odziva v snegu.

Nizke temperature in deževni dnevi ne zahtevajo le drugačne obutve in oblačil, temveč moramo poskrbeti tudi za ogrevanje hiše ter primerno »obutev« svojega jeklenega konjička. Sicer se rok menjave pnevmatik, 15. november, zdi še precej daleč, a je dobro nekoliko prej razmišljati o tem, kako bomo poskrbeli za svoj avto.

V čem se pnevmatike razlikujejo?

Marsikdo meni, da so pnevmatike pač pnevmatike in gre pri ločevanju na letne in zimske gume zgolj za marketinški »nateg«. A še zdaleč ni tako. Letne pnevmatike so primerne za vožnjo spomladi, poleti in jeseni, ko so ceste razmeroma suhe in jih ne pestijo nizke temperature. Pnevmatike se tako razlikujejo po svoji sestavi, ta je namreč prilagojena voznim razmeram v določenem letnem času. Le s pnevmatikami, prilagojenimi letnemu času, boste avtomobilu zagotovili varno in zanesljivo vožnjo. To, da sicer mnogi neradi menjujejo pnevmatike, so opazili izdelovalci, avtomehaniki in navsezadnje policisti. Zato lahko danes kupite tudi celoletne pnevmatike. A je na tem mestu treba opozoriti, da te kljub vsemu nimajo vseh optimalnih lastnosti letnih in zimskih pnevmatik, čeprav se jim po kvaliteti želijo čim bolj približati. Vendarle ne pozabite: vaša varnost mora biti na prvem mestu.

Dreamstime
Ne pozabite občasno preverjati tlaka, ki je bistven za optimalen oprijem.

Razmislite o voznih navadah

Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) opozarjajo, da ocena pnevmatik sicer ni edino merilo, po katerem naj bi izbrali primerne pnevmatike za svoje vozilo. Razmislite tudi o svojih voznih navadah, poteh in potrebah. Če ste čez zimo pogosto na mokrih cestah, izberite pnevmatike, ki se dobro odzivajo na mokrem cestišču in dobro odvajajo vodo izpod tekalne površine. Če se veliko vozite po zasneženih gorskih cestah, izberite pnevmatiko, ki ima dobre rezultate na snegu in ledu. In če je za vas pomembno, da je obraba čim manjša ter lahko s pnevmatikami vozite čim dlje, izberite takšne, ki bodo to omogočile, saj je izbire več kot dovolj.