Laži?

Savdijci ne priznavajo umora novinarja, ki jim ga očita Turčija

STA/B.K.
13. 10. 2018, 09.13
Posodobljeno: 13. 10. 2018, 09.16
Deli članek:

Savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je zavrnil obtožbe, da so obstajali ukazi za uboj izginulega savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija. Te trditve je označil za neutemeljene obtožbe in laži.

Reuters
Hašodži je kritično pisal o režimu savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Savdski minister je ob tem poudaril, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije, poročanje savdskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Hašodži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko.

Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil.

Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

59-letni Hašodži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika, da z reformami izboljša ugled države v svetu.

Savdski minister je pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja.