Protocamel

Arabske kamele bodo jedle slovensko hrano

Boris Blaić / Dolenjski list
13. 10. 2018, 07.50
Deli članek:

Dolenjka Patricija Kragelj in Posavka Tjaša Ban sta prodrli v ekskluzivni svet rejcev dirkalnih kamel. V podvig sta vložili ogromno časa in vse prihranke.

Profimedia
Prva pošiljka za dirkalne kamele bo odplula že kmalu.

Mlado podjetje Protocamel iz Čužnje vasi pri Trebelnem je konec septembra z distributerjem iz Omana podpisalo pol milijona evrov vredno pogodbo o dobavi krmilne mešanice za tekmovalne kamele, ki bi v naslednjih letih lahko prerasla v milijonski posel.

Ideja ob dokumentarcu

Zaplet

Slovenska mešalnica krmil jim je tik pred podpisom distributerske pogodbe želela speljati recepturo. Zdaj to razčiščujejo in vodijo dogovore z novimi proizvajalci, pojasnjuje Kragljeva.

Nenavadna zgodba se je začela pred približno petimi leti v Kopru, kjer je študentkama Patriciji Kragelj iz Čužnje vasi in Tjaši Ban iz Brežic ob gledanju dokumentarca o življenju živali v arabskem svetu padla v oko kocka sena, ki jo je nekdo prinesel kamelam. »Od kod pa je to seno,« sva se vprašali, »saj vendar nimajo podnebja, v katerem bi rasla trava,« pripoveduje direktorica podjetja Protocamel Patricija Kragelj. Podatek, da na Arabskem polotoku večino hrane za svoje živali uvažajo, jima je dal slutiti, da se tu skriva tudi velik poslovni potencial.

Slaba prehrana

Ko sta se pred približno tremi leti resneje lotili raziskave trga in poleg preučevanja literature večkrat obiskali tudi nekatere arabske države, sta ugotovili, da je prehrana tekmovalnih kamel, okrog katerih se na tistem koncu sveta vrtijo tudi velike količine denarja, izrazito neprimerna. Vsebuje namreč veliko ogljikovih hidratov, predvsem koruze, pred dirkami pa rejci kamelam dodajajo sladkor v obliki dateljnov in medu. Vse to pa dolgoročno na žival vpliva zelo slabo, saj povzroča zakisanost želodca prežvekovalca. Ker sami nista »iz foha« – Patricija končuje študij menedžmenta, Tjaša pa je socialna pedagoginja –, sta se po pomoč obrnili k strokovnjakom. Z nekaj sreče sta prišli do uglednega slovenskega veterinarja in nutricionista Tilna Klevišarja, ki že vrsto let dela v Avstriji in na Nizozemskem ter ima veliko znanja o prehrani tekmovalnih konj. »Povezala nas je skupna vizija, da mora biti prehrana za kamele stoodstotno naravna in brez kemikalij, brez koruze in glutena ter brez gensko spremenjenih organizmov,« pravi Patricija.

Arhiv podjetja
Ekipa Protocamela (od leve: Matic Jug, Tjaša Ban in Patricija Kragelj) ob podpisu pogodbe.

Pomembna je bila tudi dlaka

Porabili tisočake

Ne le delo, v razvoj izdelka, raziskave trga in iskanje poslovnih stikov sta Patricija in Tjaša do zdaj vložili med 15.000 in 20.000 evrov.

Tako je nastala krmilna mešanica, ki vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in maščob, Klevišarju pa je bila pri oblikovanju formule v pomoč tudi dlaka tekmovalne kamele, ki sta jo Patricija in Tjaša s pomočjo znancev in nekaj iznajdljivosti uspeli pretihotapiti iz Dubaja. Z vzorcem krmila sta v začetku letošnjega leta obiskali Dubaj, kjer sta dobili veliko novih stikov, predvsem pa potrditev, da za produkt, ki ga ponujata, obstaja resno zanimanje. Maja sta se nato predstavili še na agroživilskem sejmu v Omanu, na katerem sta naleteli na veliko zanimanje distributerjev. Dogovarjanja in usklajevanja s potencialnimi partnerji so tekla naslednjih nekaj mesecev in konec septembra se je ekipa Protocamela, ki se ji je v tem času pridružil še Matic Jug iz Litije – njegova skrb je finančna stran zgodbe – odpravila v Oman na podpis distributerske pogodbe.

Interes tudi pri sultanu

Prve količine krmila bo distributer prodal v Omanu in Katarju. Med zainteresiranimi je menda tudi skrbnik kameljih hlevov omanskega sultana Kabusa, ki veljajo za ene največjih na svetu, in če bodo rezultati nove prehrane spodbudni, bo prodaja v naslednjih letih stekla tudi v drugih arabskih državah. Prva pošiljka krmilne mešanice bo v Oman odplula v nekaj tednih.