Vdor v Facebook

Hekerji ukradene račune že prodajajo na temnem spletu

S.R.
3. 10. 2018, 14.05
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 14.12
Deli članek:

Informacije o celotni razsežnosti nedavnega vdora v račune uporabnikov na Facebooku so še skope, a posledice bodo kot kaže nepopravljive.

Profimedia
Facebook je bil prejšnji teden žrtev hekerjev.

Hekerji, ki so vdrli v račune skoraj 50 milijonov uporabnikov družabnega omrežja Facebook, ukradene informacije zdaj za do 13 dolarjev po kosu že prodajajo na tržnicah na temnem spletu oziroma darknetu, poroča britanski časnik The Independent. Nakup je možen z bitcoinom ali kakšno od drugih kriptovalut. Skupna vrednost ukradenih podatkov, če bi zlikovcem uspela prodaja vseh, znaša med 150 in 600 milijoni dolarjev.

Zajem zaslonske slike
Ponudba na temnem spletu.

Podatki, gre za digitalne ključe z osebnimi podatki, ki so občutljive narave, bi lahko kriminalci v najslabšem primeru nato zlorabili za kazniva dejanja, ko sta na primer kraja identitete in izsiljevanje, uporabili pa bi jih lahko tudi za usmerjeno širjenje neželene pošte. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je sam postopek nabave na darknetu povsem preprost, če posameznik poseduje nekaj osnovnih veščin računalništva. »Ljudje se ne zavedajo, da je za postopek od odprtja anonimnega računa, izbire posameznikovih podatkov na tržnici in do plačila potrebnih zgolj deset minut. Kriminalci za dostop do darkneta potrebujejo samo brskalnik Tor, VPN in internetno povezavo,« so zapisali na spletišču finančne ustanove Money Guru.

Zajem zaslonske slike
Ponudba na temnem spletu.