Korupcija in nenadzorovana tajna služba

Še ena "pobegla ovčica": Romunija po poti Madžarske in Poljske?

T.L./STA
3. 10. 2018, 13.10
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 13.26
Deli članek:

Evropski poslanci so z romunsko premierko razpravljali o sporni pravosodni reformi v Romuniji, kjer so s spornimi novimi zakoni oslabili protikorupcijska pravila, kar številnim poslancem omogoča, da se izognejo sodnim postopkom zaradi obtožb korupcije.

Profimedia
V Strasbourgu pozivi Romuniji, naj ne gre po poti Madžarske in Poljske.

Romunija je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu slišala niz svaril in pozivov, naj spoštuje evropske vrednote ter naj ne gre po poti Madžarske in Poljske. Romunska premierka Viorica Dancila pa je ostro kritizirala redna bruseljska poročila o boju proti korupciji, češ da so zgrešila svoj cilj.

Ko se poslanci lahko izognejo sodnim postopkom zaradi obtožb korupcije

Evropski poslanci so danes z romunsko premierko razpravljali o sporni pravosodni reformi v Romuniji, ki je poleti sprožila val protivladnih protestov. Sporni so novi zakoni, ki so oslabili protikorupcijska pravila, kar številnim poslancem omogoča, da se izognejo sodnim postopkom zaradi obtožb korupcije. Med njimi je tudi vodja vladajočih socialdemokratov Liviu Dragnea.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je izrazil zaskrbljenost zaradi slabitve boja proti korupciji na najvišji ravni in spodkopavanja neodvisnosti pravosodja. Romunske oblasti je med drugim pozval k celoviti in nepristranski preiskavi tajnih protokolov med tožilstvom in obveščevalnimi službami, ki so po njegovih besedah poslabšali pogoje za reforme.

Komisija bo prihodnji mesec znova poročala o napredku v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu v Romuniji in Bolgariji v sklopu nadzornega mehanizma, ki ga je EU vzpostavila posebej za ti dve državi. To je bil namreč pogoj za njun vstop v unijo leta 2007 zaradi dvomov med članicami o njuni zrelosti na teh področjih.

Opozorila, o 7. člena pogodbe EU pa še nič  

Timmermans je Romunijo opozoril, da ne more pričakovati odprave tega nadzora, če bo pri reformah nazadovala. Posvaril pa je tudi, da komisija ne bo oklevala z ukrepanjem z vsemi razpoložljivimi sredstvi. V nabor teh sredstev sodi tudi uporaba 7. člena pogodbe EU, ki pa je ni izrecno omenil.

Postopek po 7. členu pogodbe EU je komisija že predlagala za Poljsko, parlament pa je k uporabi tega člena pozval v primeru Madžarske. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot, kot so vladavina prava, demokracija, svoboda in temeljne pravice.

V čustvenem sklepnem nagovoru je prvi podpredsednik komisije danes v Strasbourgu izpostavil, da so Romuni po padcu komunizma podedovali globoko moralno skorumpiran sistem, zato ga še toliko bolj skrbi tveganje, da po izjemno dolgem in bolečem maratonu Romunija ne bo pretekla ciljne črte, temveč se bo obrnila nazaj.

Romunska premierka je v svojem nastopu ostro kritizirala bruseljska poročila v okviru posebnega nadzornega mehanizma, češ da v njih tajni protokoli med tožilstvom in obveščevalnimi službami, ki teptajo temeljne pravice Romunov, niso niti omenjeni. Evropske poslance je pozvala, naj se vprašajo, kdo in zakaj jim je to prikrival, preden kamenjajo Romunijo.

Zatrdila je tudi, da je neodvisnost sodstva v Romuniji popolna, ter poudarila, da si želi konstruktivnega dialoga. Razloge za kritike je pripisala lažnim novicam, ki jih po njenih besedah širijo nekateri evropski poslanci iz Romunije. Zatrdila je tudi, da je Romunija proevropska država, ki ne bo zašla z evropske poti. Pozvala je, naj ji kot dolgoletni bivši evropski poslanki zaupajo.

Iz poslanskih klopi je bilo slišati veliko čustvenih komentarjev ob sklicevanju na komunistično preteklost države in izrazov zaskrbljenosti zaradi nazadovanja države pri reformah v pravosodju.

Korupcija in nenadzorovana tajna služba

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je opozoril, da ima Romunija dva problema: korupcijo in nenadzorovano tajno službo. Z obema se je treba soočiti, moč stare tajne službe Securitate mora biti zlomljena, je pozval bivši belgijski premier in Romuniji svetoval, naj ne sledi "slabemu zgledu" Madžarske in Poljske.

Predstavnica Zelenih Ska Keller je opozorila, da romunska vlada s spremembami v pravosodju de facto legalizira korupcijo. Tudi ona je pozvala k ukrepanju, da ne bo treba znova uporabiti postopka po 7. členu.

Nadaljevanje te razprave je pričakovati na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju, ko bo v okviru razprav o prihodnosti Evrope v Strasbourgu gost romunski predsednik Klaus Iohannis. EU čaka tudi na nova poročila Beneške komisije o dogajanju v Romuniji. Evropski parlament bo o svojem stališču glasoval novembra.