Zgodovinsko

FOTO in VIDEO: Aljažev stolp se je vrnil domov

M.K.
3. 10. 2018, 13.44
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 16.39
Deli članek:

Po 26 dneh, ko je vrh Triglava prvič po 123 leti sameval brez najvišje zgradbe v Sloveniji, je helikopter Slovenske vojske Aljažev stolp dostavil na goro. Njegova pot iz Mojstrane na vrh je trajala natančno 10 minut.

STA
Dvig Aljaževega stolpa.

Množica ljudi se je dopoldan zbrala na heliodromu v Mojstrani, kjer je prenovljeni Aljažev stolp že čakal na helikopterski prevoz na vrh Triglava. Dvig stolpa je bil sicer sprva predviden za 10. uro, a se je zaradi vremenskih razmer to zavleklo. Nekaj čez enajsto uro je helicopter na vrh gore najprej odpeljal ekipo, ki bo postavljala stolp na novih temeljih, nato se je vrnil še po stolp.

Sašo Švigelj / Novice Svet24
Aljažev stolp v Mojstrani

Ob 11. 48 je helikopter Slovenske vojske vendarle dvignil dragocen tovor in ga po 26 dneh vrnil na svoje mesto. Natančno deset minut kasneje je helikopter stolp dostavil na 2864 metrov visok vrh.

Sašo Švigelj / Novice Svet24
Tudi novopečeni učenci so prišli na heliodrom v Mojstrano.

Gasilci so varovali neposredno bližini stolpa, ki je bila ograjen s trakom, medtem ko je bil prostor okoli na trenutke premajhen za vse, ki so se želeli fotografirati s slovenskim simbolom v ozadju. Na travniku v Mojstrani so se zbrale praktično vse generacije, od najmlajših, starih komaj leto dni , do starejših. Nekaterim, ki so pri hoji uporabljali berglem, zdravstvene težave niso preprečile, da ne bi pospremili polet stolpa na vrh Triglava.

Na heliodrom je prišla tudi gospa Veronika z vnukinjo Lio, ki jo želi s tem motivirati, da bo namesto v telovadnico hodila v hribe na svež zrak. Več v videoprispevku.

Čas za nov odnos do stolpa

Že pred dvigom je potekala slovesnost, ki jo je spremljala godbo na pihala, nastopilo je tudi nekaj slavnostnih govorcev, med njimi je bil tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. Vse prihodnje obiskovalce Triglava je pozval h kulturnemu odnosu do najvišjega simbola Slovenije. "Stolp odhaja nazaj, kjer mu je mesto. Čas je in priložnost, da tudi mi prenovimo svoj odnos do stolpa," je poudaril podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Originalni stolp sodi na vrh

"Občutki so fenomenalni. Po 123 letih vračamo obnovljen stolp nazaj na svoje mesto," je dejal kranjskogorski župan Janez Hrovat. Več v video spodnji izjavi.