Vse za šov ...

VIDEO: Trump jo je postavil za tarčo posmeha in zlobno zarotnico

T.L.
3. 10. 2018, 12.00
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 12.46
Deli članek:

Na shodu v zvezni državi Mississippi Trump ni izgubljal časa in se je norčeval iz pričanja Christine Blasey Ford v senatnem odboru za pravosodje ameriškega kongresa o domnevnem spolnem napadu kandidata za vrhovnega sodnika Kavanaugha.

Reuters
Donald Trump

S salvami smeha in vzkliki so podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa na shodu v zvezni državi Mississippi spremljali njegove šale na račun pričanja Christine Blasey Ford v senatnem odboru za pravosodje ameriškega kongresa, ko je opisala in odgovarjala na vprašanja v povezavi s spolnim napadom sedanjega kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha leta 1982 v Marylandu. 

"V kateri soseski se je zgodilo? Ne vem. Kje stoji hiša? Ne vem. Kje se je zgodilo, v zgornjem, spodnjem nadstropju? Ne vem. Ampak popila sem eno pivo. To je edina stvar, ki se jo spomnim. In življenje moškega je v razsulu." To so Trumpove besede podpornikom na shodu v mestu Southhaven na račun Fordove, čeprav je še pred dnevi izjavil, da je verodostojna in prepričljiva priča. No, v nekaj dneh se lahko zgodi marsikateri preobrat in predsednik Trump, ki je bil tako ali drugače zelo naklonjen zabavljaštvu že pred nastopom predsedniške funkcije, je pač s ciljem zabave in pridobitve naklonjenosti podpornikov za novo tarčo izbral žensko, ki trdi, da je bila spolno napadena. Trumpovim besedam so se smejale tudi ženske, ki so se na shodu "kitile" s transparentom "ženske za Trumpa".  

Reuters
Christine Blasey Ford

Trump je podpornikom dejal, da želijo "uničiti sodnika Kavanaugha" že od prve sekunde najave kandidature. Puščico je nato usmeril v Fordovo, ki je bila v času domnevnega spolnega napada stara 15 let, in dejal, da se očitno ne spomni niti najosnovnejših podrobnosti večera, ko naj bi prišlo do napada. 

Stopnjevanje in obtožbe o zlih ljudeh

Ko je predsednik dejal, "zgodilo se je pred šestintridesetimi leti: popila sem eno pivo! No, mislite, da je bilo ...? Ne! Bilo je eno pivo" se je množica smejala. "O, bog. Kako si prišla domov? Ne spomnim se. Kako si prišla tja? Ne spomnim se. Kje se nahaja prostor? Ne spomnim se. Pred koliko leti se je zgodilo. Ne vem. Ne vem! Ne vem! V kateri soseski se je zgodilo? Ne vem. Kje stoji hiša? Ne vem ..." je Trump še stopnjeval svoj napad na Fordovo. Trump je svoje izvajanje sklenil s tarnjanjem, kakšno ceno je v osebnem življenju moral zaradi obtožb plačati Kavanaugh , hkrati pa Fordovo vključil v zarotniško gibanje. "Uničujejo ljudi. To so res zli ljudje," je dejal Trump. Nadaljeval je še, da pozna ljudi, ki stojijo za tem in da bi lahko o vsakem marsikaj povedal ...

Za razliko od Trumpa, ki se posmehuje Fordovi, češ, da se ne spominja pomembnih podrobnosti večera, o katerem teče beseda, pa so strokovnjaki že povedali, da za žrtve, ki doživijo travmo, ni nenavadno, da se nekateri stvari spomnijo nadvse živo, medtem ko se drugih, ki so jim možgani namenili manjši pomen, slabo spominjajo ali sploh ne. 

Sicer pa je Trumpa spolne zlorabe obtožilo vsaj 20 žensk, njihove navedbe pa Trump zavrača. Tudi o tem je moral spregovoriti na zadnjem shodu. Dejal je, da je predpostavka kriv je, dokler ni dokazana nedolžnost, za državo zelo nevarna in da se to nenehno dogaja tudi njemu. Vendar pa sam dojema, da tovrstne obtožbe sodijo k njegovemu delu.

Sicer pa ima zvezni preiskovalni urad FBI čas do petka, da izvede "hitro preiskavo" o dogajanju pred šestintridesetimi leti. Odvetniki profesorice Fordove so po povedali, da FBI doslej še ni opravil razgovora s Fordovo in da je nepredstavljivo, da bi lahko FBI opravil temeljito preiskavo brez pogovora z njo.

Zaradi zadnjega dogajanja pa muči Trumpa še nekaj, kar je zaupal novinarjem: usoda mladih Američanov, ki so lahko krivi nečesa, česar sploh niso zakrivili in da živimo v "strašljivih časih".