Tretji pogrom

Nizkocenovnik bankrotiral, na tleh ostalo na tisoče potnikov

S.R.
2. 10. 2018, 10.22
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 10.28
Deli članek:

Letala danskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Primera Air danes niso vzletela, z njimi pa so na tleh ostali tudi potniki.

Profimedia
Letalska družba Primera Air je ponujala tudi čezoceanske lete.

Letalska družba Primera Air, ki ima sedež sicer v latvijski prestolnici Riga, je včeraj ob polnoči, še pred razglasitvijo stečaja, prenehala z opravljanjem svoje dejavnosti. Za stečaj so se odločili na včerajšnji skupščini lastnikov in vodstva družbe. Nizkocenovnik se je po sedmih letih delovanja soočal z velikimi težavami pri vzdrževanju svoje flote, ki jo je že močno načela korozija. Zamude pri dostavi novih letal pa so ga prisilile v najemanje letal drugih letalskih družb, kar je predstavljalo prevelik finančni zalogaj.

Družba Primera Air je bila med pionirji nizkocenovnikov, ki so leteli tudi čez lužo. Z londonskega mednarodnega letališča Stansted je ponujala lete v Washington, New York, Toronto in Boston. Z letališča so potnike te letalske družbe že včeraj pozivali, naj danes raje ostanejo doma, medtem ko so jih z letališča v Birminghamu po nasvet napotili na britanski organ za civilno letalstvo. Tam so jim svetovali, naj si potovanje raje uredijo prek drugih letalskih družb.

Na tleh je tako danes domnevno ostalo na tisoče potnikov. Z letalske družbe so že sporočili, da je »žalosten dan« tako za osebje kot za potnike, a da »jim ni preostalo drugega, kot za razglasijo bankrot.« Kot je prek facebooka sporočil slovenski letalski portal, je to letos že »tretja evropska letalska družba, ki je v zadnjih 40 dnevih prenehala z letenjem (SkyWork in FlyVLM) in mislimo da ne zadnja. Več, predvsem nizkocenovnih, se namreč po zagotovilih finančnih analitikov giba na meji in upa v srečen konec.« Dodajajo, da letalska družba Primera Air nikoli ni redno letela na nobenega od slovenskih letališč.