Srečanje

Srbija podporo glede Kosova išče pri Putinu

B.K.
2. 10. 2018, 10.34
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 10.40
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se bo danes v Moskvi sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Na sestanku bosta govorila o tem, kako nadaljevati z dogovorom o zamenjavi ozemlja med Srbijo in Kosovom, po tem, ko je ta načrt naletel na mednarodno neodobravanje.

Reuters
Predsednika Srbije in Rusije, Aleksandar Vučić in Vladimir Putin.

Vučić bo pri Putinu iskal "konkretno politično podporo," piše na spletni strani Srbske progresivne stranke. "Verjamem, da jo bomo dobili, saj smo jo že v prejšnjem obdobju," je dejal Vučić.

Srbski predsednik išče široko mednarodno podporo za predlog zamenjave ozemelj med državama, da bi etnični Srbi in Albanci živeli tam, kjer njihove etnične skupnosti predstavljajo večino prebivalstva. Zamenjao ozemelj je že zavrnila nemška kanclerka Angela Merkel in nekateri drugi evropski voditelji, saj obstaja strah pred ponovnimi izbruhi nasilja na Balkanu.

Ob koncu tedna je tako denimo v Prištini potekal protest proti planu srbskega predsednika, ki se ga je udeležilo več sto protestnikov. Kosovski predsednik Hashim Thaci je ob tem obiskal sever države, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, zaradi česar je Srbija aktivirala v pripravljenost postaviloa svojo vojsko.

Srbija je ena izmed najtesnejših zaveznic Rusije na Balkanu, kar moti evropske voditelje, saj želi Beograd pristopiti k Evropski uniji.

Rusija, kakor tudi Kitajska in celo pet držav članic EU, ne priznava neodvisnosti Kosova, ki se je od Srbije uradno odcepil leta 2008.

Situacija s Kosovim bo "prioriteta" pogovorov s Putinom, je poudaril Vučić. "Putina bomo obvestili o najnovejšem razvoju situacije in ga prosili za podporo na mednarodnih forumih. Nedvomno ga bomo vprašali za nasvet," je še dejal srbski predsednik.