Trajna uvedba

Odločili so, njihovi zaposleni bodo za polno plačo delali le še štiri dni na teden

S.R.
2. 10. 2018, 09.03
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 12.59
Deli članek:

Podjetje se je odločilo, da štiridnevni delovni teden uvede trajno.

Profimedia
Za dolgoročen uspeh tega koncepta je potreben »pravi odnos« vseh zaposlenih.

Novozelandsko podjetje Perpetual Guardian, ki je marca letos poskusno uvedlo štiridnevni delovni teden, poskus pa pozneje razglasilo za popoln uspeh, bo ta nov koncept zdaj uvedlo za vse uslužbence, vsaj tiste, ki se bodo za takšen način dela odločili sami. Na štiridnevni delovni teden bodo lahko prešli z letošnjim novembrom, a le pod pogojem, da lahko v tem času uspešno opravijo svoje delo.

Spomnimo, podjetje je v poskusnem obdobju delavcem omogočilo, da za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden. Delovni dan kot običajno vključuje osem delovnih ur. Da se je takšen način dela izkazal za »popoln uspeh,« so razglasili že sredi julija, saj naj bi se produktivnost celo povečala za 20 odstotkov, znatno pa naj bi se povečalo zadovoljstvo pri delu. Ustanovitelj podjetja Andrew Barnes zdaj k uvedbi te prakse spodbuja tudi druga podjetja.

»Gre za to, da od zaposlenih dobiš največ možno, v zameno pa jim omogočiš bolj prožen način dela,« pravi Barnes. Raziskava je namreč pokazala, da so bili njihovi uslužbenci v tem poskusnem obdobju pri delu bolj angažirani in nad njim tudi precej bolj navdušeni. Barnes pravi, da takšen način dela nima slabe strani. »Dokazali smo, da koncept deluje, razvili za nas izvedljiv model, ter za vodje v našem podjetju vzpostavili ključne kazalnike uspešnosti, s katerimi bodo zagotovili vzdrževanje ravni produktivnosti in kakovosti storitev,« pravi ter dodaja, da je za dolgoročen uspeh tega koncepta potreben tudi »pravi odnos« vseh udeležencev. Ti si morajo zanj prizadevati in ga jemati resno.

Dopusti?

Zaposleni, ki se bodo odločili za to možnost, bodo torej vsak teden imeli dodaten prost dan. Plačan letni dopust pa bo odvisen od števila plačanih delovnih ur, določenih v posameznikovi pogodbi o zaposlitvi. Tisti, ki se za štiridnevni delovni teden ne bodo odločili, pa se bodo lahko pogodili za bolj prožen delovni čas v petdnevnem delovnem tednu, kot je denimo možnost, da delovni dan začnejo prej in ga tudi prej končajo.

Njihov eksperiment je proučila tudi profesorica z Univerze v Aucklandu Helen Delaney. Za uspešnost modela, usmerjenega v produktivnost in dobro počutje pri delu, morajo po njenem mnenju v odločitvah glede organizacije dela in nadzora nad njim sodelovati zaposleni. »Ključna za uspeh štiridnevnega delovnega tedna je dobra volja vodstva in uslužbencev,« pravi.