Utekočinjenje zemlje

FOTO in VIDEO: Tla so vase posrkala celotne soseske, žrtve umrle v blatnih grobiščih

R.T.
2. 10. 2018, 09.44
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 09.57
Deli članek:

Obseg opustošenja, ki sta ga v indonezijskem mestu Palu povzročila potres in cunami, postaja vse jasnejši in strašljivejši.

Reuters
Mnogi so ostali zakopani v blatu.

Indonezijska tla je z magnitudo 7,5 zatreslo v petek, 28. septembra. Sledil je močan cunami, ki je opustošil mesto Palu na otoku Sulavezi. Indonezija je včeraj zaprosila za nujno mednarodno pomoč, saj reševalcem primanjkuje nujne opreme. Celoten obseg opustošenja, ki ga je povzročila naravna katastrofa, pa se kaže šele danes.

Po poročanju lokalnih medijev je v katastrofi življenje izgubilo več kot 1200 ljudi, mnogo jih je še vedno ujetih pod ruševinami. Izpad elektrike je v temi pustil celotne dele poplavljenega mesta.

Reuters
Odprla so se tla.

Blatno grobišče

Veliko težavo reševalcem predstavljajo ogromne količine mehkega blata, ki so posledica namočene zemlje. V blatu je ustalo ujetih več ljudi, nekatere je masa razmočene zemlje žive posrkala po tem, ko se jim je uspelo obvarovati potresa in ubežati visokim valom, poroča portal Business Insider.

Reuters
Posledice potresa in cunamija na Sulaveziju.

Posebne reševalne enote so z izkopavanjem ujetih in zakopanih začele v ponedeljek.

Utekočinjenje zemlje

Utekočinjenje zemlje je nevaren naravni pojav med močnimi potresi, ko peščena in muljasta zemlja, zaradi močnega tresenja dobi tekoče lastnosti. potres namreč poviša vodni tlak v nasičenih tleh, tako da delci zemlje izgubijo stik eden z drugim. Zemlja se zato začne obnašati kot tekočina, kot živi pesek.

Reuters
Utekočinjena zemlja je 'požrla' celotne soseske.

V soseski Balaroa v mestu Palu je ta pojav požrl kar 1.700 hiš, je sporočila indonezijska nacionalna agencija za reševanje. Satelitski posnetki pa kažejo na to, da Balaroa ni bila edina soseska, ki je popolnoma izginila v utekočinjeni zemlji. Stanovanjski kompleks Petobo, ki je štel več kot 700 hiš, je tudi izginil pod zemljo, prav tako so tla vase posrkala drevje, komunikacijske stolpe in druge stavbe, poroča tiskovna agencija Reuters.