Pravnomočno

Novinar Kršinar premagal nekdanjega šefa Udbe Zemljariča

G.G.
2. 10. 2018, 08.22
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 08.40
Deli članek:

Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbe okrožnega sodišča in novinarja Reporterja Igorja Kršinarja dokončno oprostilo obtožb o razžalitvi Janeza Zemljariča.

Arhiv Reporterja
Janez Zemljarič ni uspel s tožbo zoper novinarja Igorja Kršinarja.

Nekdanji prvi mož jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) Janez Zemljarič je v tožbi Kršinarju očital razžalitev. Zmotila ga je zgodba o umoru hrvaškega emigranta Nikice Martinovića leta 1975, ko je slovensko vejo SDV vodil Zemljarič. Kršinar je Zemljariča kot šefa SDV povezoval z umori nasprotnikov takratnega režima, kar pa je Zemljarič zanikal.

»Zgodbo smo v Reporterju objavili januarja 2014, ob tem pa smo objavili več dokumentov o udbovskih umorih hrvaških emigrantov. Zemljarič mi je ob tem odgovoril, da se z ustaši njegova služba ni ukvarjala, pozneje pa vložil kazensko tožbo zoper mene. Sodni postopek je stekel decembra lani in se končal januarja letos, okrožni sodnik Tomaž Bromše je poleg Zemljariča zaslišal tudi Leljaka in me po petih obravnavah oprostil,« je zapisal Kršinar.

Višje sodišče je tako potrdilo odločitev sodnika na nižji instanci, ki je razsodil, da je imel Kršinar utemeljen razlog verjeti v resničnost dokumentov, ki mu jih je zaupal publicist Roman Leljak.