Jezni občani

Civilna iniciativa: Vsak pešec na tej cesti tvega svoje življenje

Eva Milošič / Štajerski tednik
2. 10. 2018, 06.50
Deli članek:

Promet na nedavno obnovljeni regionalni cesti Videm–Leskovec se je v zadnjih nekaj letih močno zgostil. Vozila naj bi že prestrašila in celo oplazila nekaj otrok, ki ob tej cesti hodijo v šolo.

Eva Milošič
Po nevarnem delu ceste otroci hodijo v šolo.

Eva Milošič
Na seji KS Leskovec se je zbralo več kot 20 krajanov, v odsotnosti predsednice Mateje Vidovič jo je vodil podpredsednik leskovške KS Zdravko Vidovič.

Prebivalci Zgornjega Leskovca, Male Varnice in okoliških krajev se bojijo najhujšega, zato ob nevarni cesti zahtevajo pločnik. Na občini odgovarjajo, da denarja za to (še) ni. Civilna iniciativa z Anico Črnivec na čelu je svoje zahteve predstavila na skoraj dve uri trajajoči seji Krajevne skupnosti (KS) Leskovec.

V civilni iniciativi so v dopisu zahtevali, da se omenjena investicija uvrsti v občinski proračun za prihodnje leto: »Promet skozi naš kraj se je močno zgostil zaradi mejnega prehoda. Vsi pešci (osnovnošolci, otroci vrtca, odrasli in dojenčki v vozičkih, starejši, pohodniki) so na cestišču življenjsko ogroženi. Vedno znova smo o nevarni poti opozarjali vodstvo krajevne skupnosti in župana. Marca letos je župan zagotovil, da bo projekt realiziran v letu 2019.« Ko so na občini nedavno objavili gradivo za septembrsko sejo občinskega sveta, se je izkazalo, da leskovškega pločnika v predlogu občinskega proračuna za prihodnje leto ni.

Gradbeno dovoljenje je medtem že zastaralo

Videmski župan Friderik Bračič je pojasnil, da je omenjeni projekt predvideval ureditev infrastrukture od Zgornjega Leskovca do Male Varnice. Od križišča pri športnem parku oziroma nekdanji leskovški pošti bi ob cesti v smeri mejnega prehoda Zgornji Leskovec uredili okoli 880, ob cesti proti podlehniški občini pa okoli 550 metrov infrastrukture, vključno s pločnikom. Celotna investicija je po projektantski oceni vredna okoli 880 tisoč evrov, je povedal župan in dodal, da je gradbeno dovoljenje lani resda že zastaralo, vendar je sam projekt ostal.

Pojasnil je, da jim pred leti s projektom na razpisu za evropska sredstva ni uspelo, nova finančna perspektiva 2014–2020 pa gradnji infrastrukture ni naklonjena: »Čakamo novo finančno perspektivo 2020–2027, projekt bi lahko začeli leta 2020.« Poudaril je, da so na občini že dosegli, da je pristojna Direkcija RS za infrastrukturo leskovško regionalko v celoti rekonstruirala oziroma obnovila.

Namesto pločnika

Spomnil je na številne investicije v leskovški KS in zatrdil, da so nekatere načrtovane investicije pomembnejše od leskovškega pločnika. V predlogu videmskega občinskega proračuna za leto 2019, ki je pravkar v javni obravnavi, je sicer predvidenih 42 projektov. Večinoma gre za sanacije cest, daleč najdražji investiciji naj bi bili obnova kulturne dvorane v občinski stavbi v Vidmu pri Ptuju (394.716 evrov) in izgradnja kanalizacije v Lancovi vasi (342.181 evrov). Skupno naj bi v videmski občini prihodnje leto za investicije namenili okoli 1,9 milijona evrov.

Arhiv svet 24
Mejni prehod Zgornji Leskovec

Koliko pomenijo otroci in koliko kulturna dvorana?

Videmski občinski svetnik Danijel Kozel je predlagal, da bi leskovški pločnik v proračunu nadomestil obnovo kulturne dvorane: »S tem denarjem bi lahko izpeljali polovico projekta. Nemogoče je namreč, da bi to kanalizacijo izvedli v enem kosu – tako ni šlo niti v Tržcu in Jurovcih niti na Pobrežju. Mislim pa, da občinski svet tega ne bo sprejel.« V civilni iniciativi so se s predlogom strinjali, Črnivčeva je komentirala: »Življenja otrok postavljamo na tehtnico s kulturno dvorano. Na tej cesti so ogrožena življenja; če to ni argument za občinski svet, potem pa resnično več ne spadamo v občino Videm.«