Solidarnost

Pohodniki so zbirali denar za Markove terapije po operaciji

Gabrijel Toplak
2. 10. 2018, 06.55
Deli članek:

V Kamnici pri Mariboru so se v nedeljo zbrali številni ljubitelji rekreativnega pohodništva, saj so v sodelovanju s Športnim društvom Kobansko in Karitasom organizirali pohod solidarnosti z naslovom Jesenski Na noge 2018

Osebni arhiv
Sodeč po objavah na družbenem omrežju Marko zelo dobro okreva

Ta je potekal iz Kamnice na vrh Urbana, priljubljeno izletniško točko nad Mariborom.

Kot so zagotovili organizatorji, je bil osrednji namen prireditve pomoč skoraj 12-letnemu Marku Aberšku, učencu iz Osnovne šole Kamnice, ki se je rodil z deformacijo obeh nog. Konec maja sta se Marko in mama odpravila na Florido v ZDA, kjer so zdravniki doslej opravili že dve operaciji s ciljem, da bi shodil brez opornic. Okrevanje je spodbudno, čeprav so terapije zelo boleče. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je Marku že plačal preglede ter stroške operacije in bivanja v bolnišnici, vendar so stroški bivanja v ZDA, ki jih bo zavarovalnica povrnila le delno, zelo visoki.

Mama je samohranilka, z minimalnimi prihodki nadomestila za izgubljeni prihodek in dodatkom za nego otroka. Brez pomoči prispevkov iz zbiralnih akcij oba zelo verjetno ne bi upala na čudež v ZDA, dejstvo pa je tudi, da bo Marko po vrnitvi v domovino moral opraviti številne (deloma) samoplačniške, a nujno potrebne terapije. In prav za ta namen so zbirali sredstva na jesenskem pohodu na Urban.

Društvo Nanoge
Prvih 300 pohodnikov, ki so darovali vsaj dva evra, je na startu dobilo krof.

Start so v lepem sončnem vremenu pripravili pod cerkvijo v Kamnici, humanitarni prispevek za vsakega udeleženca pohoda, ki je potekal mimo Panorame, preko Mediča ter mimo vinotoča Bobič do Urbana, pa je znašal vsaj en evro. Za sodelujoče so pripravili bogat spremljevalni program, in sicer žrebanje za lepe nagrade, prvih 300 pohodnikov, ki so darovali vsaj dva evra, pa je na startu dobilo še krof. Okrepčila so udeležence pričakala tudi na kontrolnih točkah na turističnih kmetijah in na cilju. Marku pa lahko še vedno pomagajo tisti, ki se niso udeležili tokratnega pohoda, in sicer s sporočilom MARKO 5 na telefonsko številko 1919.