stavka

Ryanair popustil irskim pilotom

STA/B.K.
23. 8. 2018, 12.22
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 12.23
Deli članek:

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je po maratonskih pogajanjih dosegel dogovor s sindikatom irskih pilotov Forsa.

Profimedia
Ryanair

O dogovoru, katerega vsebina za zdaj še ni znana, se morajo sicer piloti uradno še izreči, a v primeru pozitivnega razpleta bi to pomenilo konec stavkovnih aktivnosti na zelenem otoku.

Tako v letalski družbi kot v sindikatu so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes potrdili, da so dogovor dosegli, do njega pa so prišli po maratonskih 22-urnih pogajanjih, ki so trajala tudi vso noč. Dogovor sledi tudi nedavni grožnji Ryanairovega vodstva, da bo pozimi svojo floto letal na dublinskem letališču zmanjšal za 20 odstotkov, kar bi pod vprašaj postavilo 300 delovnih mest.

O vsebini dogovora za zdaj ne na delodajalski ne na delojemalski strani niso želeli govoriti, a glavne sporne točke v pogovorih so bile določila glede dopusta, napotovanja in napredovanja. Posrednik, ki sta ga angažirali strani, je namreč priporočil, da se tako vodstvo družbe kot sindikat izogibata dodatnim izjavam, dokler postopek ne bo zaključen.

Profimedia
Ustanovitelj Ryanaira Michael O'Leary je lani pilote označil za lenuhe, stavkajoče delavce pa za norce.

O dogovoru se morajo namreč zdaj izreči še piloti sami, nato pa bo šel še pred Ryanairov upravni odbor. Sindikat naj bi neuradno svojim članom svetoval, naj dogovor podpre, v primeru pozitivnega razpleta pa bi to lahko pomenilo konec stavkovnih aktivnosti irskih pilotov. V zadnjem obdobju je del pilotov na Irskem stavkal pet dni, kar je privedlo do odpovedi več sto letov.

Ryanair, ki leti v 37 držav in je lani prepeljal 130 milijonov potnikov, je tik pred lanskim božičem prvič v 32-letni zgodovini formalno priznal sindikalna gibanja, da bi se izognil seriji stavk. A od tedaj ima prevoznik težave, da bi z njimi prišel do dogovora o plačilu in pogojih dela, zato je v zadnjih tednih prišlo do niza stavk ne samo na Irskem, temveč tudi v drugih državah po stari celini, kar je sredi poletne turistične sezone prizadelo številne potnike. Zaradi velikosti trga so največje posledice čutili v Nemčiji.

Dogovor na Irskem bi tako za zdaj pomenil predvsem simbolno znamenje, da je socialni dialog znotraj podjetja lahko uspešen. Ne pomeni pa še rešitve za vse Ryanairove težave na stari celini.

Ryanairovi piloti po Evropi želijo novo kolektivno pogodbo, ki bi jim prinesla boljše delovne pogoje. Zahtevajo tudi, da letalski prevoznik zaposlene zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri delajo, in ne z irsko zakonodajo. Prav tako zahtevajo, da Ryanair sindikate prizna kot reprezentativne.