Državni zbor

Tonin odhaja, Židan prihaja, Tanko in Heferlova že sedita

STA/B.K., T.L.
23. 8. 2018, 12.33
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 14.17
Deli članek:

DZ je za podpredsednico DZ izvolil poslanko LMŠ Tino Heferle. Na tajnem glasovanju je njeno kandidaturo podprlo 66 poslancev, proti jih je bilo osem. Devet glasovnic je bilo neveljavnih.

Bobo
Tonin odhaja, Židan pa prihaja.

Po izvolitvi je dejala, da je kar nekajkrat že prebrala poslovnik DZ, a ga ne zna pamet, saj po njenih besedah ni smisel pravnih predpisov, da jih znaš na pamet, ampak da jih razumeš in jih znaš tolmačiti. Njen način vodenja sej DZ ne bo prav nič drugačen kot od njenih predhodnikov. "Trudila se bom, da bodo seje potekale nemoteno, da bodo razprave konstruktivne in spoštljive," je še dejala Heferletova in obljubila, da se bo pri vodenju sej potrudila po najboljših močeh.

"Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem"

Po njeni izvolitvi je iz mesta predsednika DZ že odstopil Matej Tonin. Prvaku NSi je bilo vodenje DZ v čast in veselje. Kot je dejal, mu bosta pretekla meseca v spominu ostala kot neverjetna. Ob odhodu se je dotaknil nekaterih novosti, ki jih je predlagal v času mandata, tudi sprememb plač poslancev, in poudaril, da so bile te začrtane v okvirih proračuna.

"Ni res, da se bodo vsem poslancem zvišale plače," je poudaril in pojasnil, da so se sprememb lotili na podlagi obremenitve posameznih poslancev. "Nekaterim se bodo plače zvišale, drugim pa znižale," je dodal.

"Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem. Ves čas pa sem se boril za svobodo in napredek naše domovine. Srečno koalicija in srečno Slovenija," je nagovor na izredni seji DZ sklenil Tonin.

Za Tanka 74 glasov

STA
Tina Heferle

Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju izvolili Jožeta Tanka iz SDS za drugega podpredsednika državnega zbora. Zanj je glasovalo 74 poslancev, proti so bili trije. Neveljavnih pa je bilo osem glasovnic.

V poslanski skupini SDS so prepričani, da bo s svojimi bogatimi poslanskimi izkušnjami, predvsem z odličnim poznavanjem poslovnika DZ, sposoben podpredsedniško funkcijo opravljati vestno in odgovorno, kar pričakujejo tudi od ostalih podpredsednikov DZ. Menijo tudi, da je Tanko velika dodana vrednost za nadaljnje vodenje DZ in bo v veliko pomoč tudi t. i. novim obrazom, ki bodo sedeli na teh odgovornih mestih.

Nekaj pohvalnih besed so dolgoletnemu poslancu in vodji poslanske skupine SDS v predstavitvi stališč poslanskih skupin namenili tudi v nekaterih strankah bodoče koalicije. Tako v SD kot DeSUS so Tanka označili kot korektnega poslanca z dolgoletnimi izkušnjami in dobrega poznavalca poslovnika DZ. Pozdravili so tudi dejstvo, da se je SDS v nasprotju s prejšnjim mandatom tokrat odločila predlagati kandidata za podpredsedniško mesto.

DZ je v nadaljevanju prešel na volitve predsednika DZ. Kandidat za to mesto je predsednik SD Dejan Židan. Pod kandidaturo je zbranih vseh 52 podpisov poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice.

Sicer pa je DZ že pred odločanjem o Tankovi kandidaturi potrdil mandat nadomestni poslanki Karli Urh.