javno zdravstvo

35-milijonski višek bo šel za zdravstvene storitve

STA/B.K.
23. 8. 2018, 12.18
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 12.20
Deli članek:

Poslanci so s 44 glasovi za in 23 proti sprejeli spremembo odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja države, s čimer bodo omogočili porabo 35 milijonov evrov, kolikor jih bo predvidoma ZZZS imel letos dodatno na voljo, za zdravstvene storitve oz. skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Proti spremembi odloka so glasovali poslanci SDS.

V SDS so po besedah poslanke Jelke Godec proti taki spremembi odloka, saj menijo, da bo to "ponovno vržen denar skozi okno, ki ne bo šel ne za čakalne dobe in ne za bolnike". Opozorila je, da danes ni na voljo podatkov o trenutnih čakalnih dobah, saj niso objavljene na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po drugi strani pa naj bi se teh 35 milijonov namenilo za skrajševanje vrst.

Jože Lenart je v imenu poslancev LMŠ izrazil prepričanje, da le povečevanje sredstev za zdravstvo ne bo prineslo želenih rezultatov, ampak je predvsem treba povečati učinkovitost. Temu, da se presežek v zdravstveni blagajni nameni za zdravstvo, ne nasprotujejo, bodo pa budno spremljali porabo tega denarja. Dejal je še, da bo nadzor nad porabo sredstev pomembna iztočnica za oblikovanje nadaljnjih potez za celovito zdravstveno reformo.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je ocenil, da je sprememba odloka en redkih korakov v pravo smer vlade v odhodu pri reševanju problema čakalnih vrst v zdravstvu. Kot je opozoril, 35 milijonov evrov dodatnega denarja sicer ne bo odpravilo čakalnih vrst, saj je finančna podhranjenost slovenskega zdravstva veliko večja. Bodo pa podprli spremembo odloka, saj mora biti povečanje sredstev za zdravstveni sistem prioriteta tega mandata.