Evropska komisija

Merklova lobira za Nemca na čelu Evropske unije

STA/B.K.
23. 8. 2018, 10.40
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 10.47
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi si na vrhu Evropske komisije v prihodnjem mandatu želela Nemca in to naj bi ji bilo celo bolj pomembno kot položaj predsednika Evropske centralne banke (ECB), je v sredo poročal nemški časnik Handelsblatt, ki navaja visoke vladne vire.

Reuters
Angela Merkel

Čeprav naj bi guverner nemške centralne banke Jens Weidmann nemški kanclerki že potrdil, da se je pripravljen potegovati za položaj predsednik ECB, je Merklovi postala prednostna točka položaj na vrhu Evropske unije, ki bi ga po njenem moral zasesti Nemec.

Jeseni prihodnje leto bo predsedniku ECB Mariu Draghiju potekel mandat in v ozadju se že dogovarjajo o možnih naslednikih. Med favoriti pa je ravno Weidmann, sicer zaveznik Merklove.

A se nemški kanclerki zdi, da je položaj predsednika Evropske komisije pomembnejši. Zato bo najverjetneje opustila idejo o Nemcu na vrhu ECB in raje vse stavila na prihajajoče volitve v Evropski parlament in prvega moža EU.

V uradu kanclerke ne želijo komentirati možnih prihodnjih imen na vrhu ECB ali v Evropski komisiji. "Ni potrebe in ni priložnosti, da bi vlada sodelovala v ugibanjih o možnih naslednikih," so sporočili. Tudi pri nemški centralni banki zadeve ne komentirajo.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel v pogovoru s trenutnim predsednikom Evropske komisije, Luksemburžanom Jeanom Claudom Junckerjem.

Pred Evropsko unijo so zanimivi meseci, saj se bodo prihodnje leto sprostili številni pomembni položaji, med njimi vodenje ECB, Evropske komisije in Evropskega sveta. Nemčija sicer v preteklih desetletjih ni rinila v ospredje pri razdeljevanju teh položajev. Edini nemški predsednik Evropske komisije je bil Walter Hallstein, ki jo je vodil do leta 1967. Na vrhu ECB, ki ima sicer sedež v nemškem Frankfurtu, pa so se doslej zvrstili Nizozemec, Francoz in Italijan.

Pojavilo pa se je tudi vprašanje, kaj pridobi nemška vlada z Nemcem na vrhu ECB poleg prestiža. Dogovorov se namreč ne more sklepati, imeli bi le boljši nadzor nad monetarno politiko. Nemec na položaju predsednika Evropske komisije pa bi lahko tudi na ravni EU zasledoval nemško zvezno politiko, piše Handelsblatt.

Merklovi pa dobro kaže tudi na volitvah v Evropski parlament maja prihodnje leto. Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), katere članica je tudi njena konservativna unija CDU/CSU, bo najverjetneje ohranila svojo moč in s tem ponovno izbirala predsednika Evropske komisije.

V Bruslju naj bi se po poročanju Handelsblatta v krogih EPP že pogovarjali o štirih imenih za ta položaj - glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, nekdanji irski premier Enda Kenny, nekdanji finski premier Alexander Stubb in vodja skupine EPP v Evropskem parlamentu, Nemec Manfred Weber.

Podobni pogovori pa so v teku tudi že v Berlinu, kjer pa si na vrhu Evropske komisije domnevno želijo ali obrambno ministrico Ursulo von der Leyen ali pa dolgoletnega zaveznika Merklove in gospodarskega ministra Petra Altmaierja, še piše Handelsblatt.