Na javni plaži

Šokiran: v natikačih iz morja, ko je začutil vbod ...

R.T.
23. 8. 2018, 10.30
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 11.03
Deli članek:

Britanski turist se je zelo prestrašil in takoj poiskal pomoč.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz sosednje Hrvaške vsakodnevno prihajajo informacije o večjih in manjših neprijetnih dogodkih, zaradi katerih bo po poletnem dopustovanju tujim turistom v spominu ostal grenak priokus. 

"Ko sem prihajal iz morja, sem obul natikače in začutil vbod ... Pogledal sem in videl, da se mi je v podplate zabodla igla," je o za hrvaško Slobodno Dalmacijo dejal britanski turist Daniel, ki je letos z ženo prvič preživljal počitnice na Hrvaškem. Neprijeten dogodek se je zgodil na obljudeni plaži Žnjan v Splitu.

Po prvem šoku se je zbral in se odpravil do reševalcev na plaži, kjer so vbodno mesto razkužili. Kot je Daniel povedal za časnik, si je takoj nekoliko oddahnil, vseeno pa se je zavedal, da vbod z iglo vseeno ni povsem nedolžen. Reševalca je vprašal, ali potrebuje dodatno medicinsko pomoč, pa so mu odgovorili, da razkuževanje vbodne rane povsem zadošča. Po nasvetu hrvaškega prijatelja se je Daniel vseeno odpravil do zdravnika, kjer so ga na oddelku za nujno medicinsko pomoč sprejeli v pičlih petih minutah. Medicinski sestri je pojasnil, zakaj je prišel in pokazal iglo, ona pa mu je dala številko epidemiološkega centra in mu svetovala, naj jih hitro pokliče zaradi nadaljnjih postopkov.

Daniel, ki ima o hrvaških zdravnikih le lepe besede, je opravil test krvi, cepili pa so ga tudi proti tetanusu in hepatitisu. Po vrnitvi v Veliko Britanijo pa bo opravil še test na virus hiv.

Za časnik je dr. Pero Rizvan, epidemiolog, ki je obravnaval Daniela, dejal, da je zelo malo verjetno, da bi se okužil z virusom, ki je zelo neodporen na zunanje vplive. 

Dodaja, da vbodi z iglo, do katerih pride na plažah, niso pretirano tvegani. "Na plaži ali kjerkoli na odprtih prostorih so igle podvržene zunanjim vplivom in je veliko manj možnosti, da bi prišlo do kakšne okužbe," je pojasnil. To pa ne pomeni, da je obisk zdravnika nepotreben.