Sramotne poteze

VIDEO: "Vlada uporablja solze in bolečino otrok kot gradbeni material za naš zid"

T.L./STA
18. 6. 2018, 21.41
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 21.51
Deli članek:

Trump kljubovalen v luči naraščanja obsodb njegove politike odvzemanja otrok azilantom. Se pa je z lažnimi podatki lotil novega sovražnika - Nemčije.

Profimedia
Trump ne želi slišati niti svoje žene.

Ameriški predsednik Donald Trump se je s serijo jutranjih tvitov upiral naraščajočemu valu obsodb njegove politike odvzemanja otrok azilantom in je vztrajal, da so krivi demokrati, ki ga primerjajo z mafijskim šefom, ki jemlje otroke za talce in izsiljuje za svoj zid na meji z Mehiko.

"Trumpova vlada uporablja žalovanje, solze in bolečino otrok kot gradbeni material za naš zid. Gre za izsiljevanje, da v kongresu dobijo zakon, ki jim je všeč. Takšna praksa je zelo neetična. Dejstvo, da republikanski kongresniki sodelujejo pri tem, je žalosten prikaz propadanja stranke, ki je postala stranka laži," je izjavil demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff.

Trump od začetka leta močno pritiska na ministre svoje vlade, da zaustavijo naraščanje nezakonitih prestopov ameriško-mehiške meje in njegov pravosodni minister Jeff Sessions se je spomladi domislil politike ničelne tolerance, kar pomeni, da vse nezakonite imigrante obravnavajo kot kriminalce. Odrasle zaprejo, otroke jim odvzamejo in nastanijo v posebne centre.

Vendar Sessions odvzema otroke tudi povsem zakonitim azilantom, ki pridejo na mejni prehod in se prijavijo ter prosijo za zatočišče. Tudi ti ljudje so avtomatično obravnavani kot kriminalci. Sessions je prepričan, da so trditve o nasilju v družini in nasilju uličnih tolp večinoma izgovor za vstop v ZDA in je zaradi tega to črtal s seznama utemeljenih razlogov za pridobitev zatočišča.

Trump krivi ... demokrate

Ko ga je kritizirala Konferenca katoliških škofov, je začel mahati s svetim pismom in citirati besedila vzeta izven konteksta, ki govorijo le o potrebi po spoštovanju zakonov. Trump je medtem vztrajno ponavljal, da so krivi demokrati in se skliceval na zakon, ki naj bi ga sprejeli demokrati, čeprav takšnega zakona ni in gre le za politično odločitev njegove vlade, ki bi jo lahko v trenutku spremenil.

Vendar pa ameriški konservativci še niso povem brez srca in morale, kar je dokazal tudi vodja največjega protestantskega gibanja v ZDA Franklin Graham, ki je bil doslej odločen podpornik Trumpovih potez in zelo prizanesljiv do njegovih moralnih pomanjkljivosti, ker je šel v "pravo" smer glede splava, pravic žensk in homoseksualcev.

Graham je politiko označil za sramotno, v nedeljo pa jo je kritiziral tudi nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše z najkrajšim stažem v zgodovini, Newyorčan Anthony Scaramucci, ki mu je težko lagati, da so za Trumpovo politiko krivi demokrati. "Ni prav, da vlada krivi demokrate za ločevanje otrok od staršev na meji, kar izkorišča potem za pritisk na demokrate za podporo republikanski imigracijski zakonodaji," je dejal Scaramucci za CNN.

Ne posluša niti Melanie

Trump je dobil košarico celo od prve dame ZDA Melanie Trump, ki je preko tiskovne predstavnice sporočila, da ne mara ločevanja otrok od staršev in mnenju, da morajo ZDA biti država zakonov, dodaja tudi mnenje, da je treba vladati s srcem. Pridružila se ji je tudi nekdanja prva dama Laura Bush, ki je v prispevku za Washington Post zapisala, da ji zaradi takšne okrutne in nemoralne politike poka srce.

Sedanjo politiko je primerjala z rasističnim zapiranjem Američanov japonskega izvora v koncentracijska taborišča v času druge vojne, kar je bilo eno najbolj sramotnih poglavij ameriške zgodovine.

Ločili 2000 otrok od staršev

Od sredine aprila je Sessionsova politika ločila 2000 otrok od staršev. Otroke zapirajo v zapuščena skladišča, kjer imajo hrano in posteljo, vendar je vsakomur, ki ni Jeff Sessions, jasno, da jih to ne zanima toliko kot odgovor na vprašanje, "kje je moja mama?".

Trump se ne da, saj bi mu njegova volilna baza, ki mu je dala glasove leta 2016 prav zaradi tega, ker je obljubljal neizprosno politiko do nezakonitih priseljencev, obrnila hrbet v ključnem letu kongresnih volitev. "SPREMENITE ZAKONE" je z velikimi črkami zjutraj tvital Trump, čeprav ni zakonov, ki bi narekovali odvzemanje otrok staršem.

Z lažnimi podatki nad Nemčijo

Potem se je spravil na vse bolj priljubljeno tarčo Nemčijo in zatrdil, da se Nemci obračajo proti svojemu vodstvu, ker so priseljenci nasilno spremenili evropsko kulturo in povečali stopnjo kriminala v Nemčiji. Uradna nemška statistika ugotavlja, da je bila stopnja kriminala v letu 2017 najnižja v zadnjih 30 letih.